Η Σουηδία δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση, λέει ο Λεβέν: Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη




Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε ότι η χώρα του έγινε στόχος «επίθεσης», αφήνοντας να εννοηθεί πως θεωρεί πως το συμβάν στο κέντρο της Στοκχόλμης περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ήταν τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

«Η Σουηδία υπέστη επίθεση», καθώς «όλα μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι επρόκειτο για μια επίθεση», είπε ο Λεβέν, περίπου μία ώρα αφού ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.

Ο Λεβέν, ο οποίος τη στιγμή που σημειώθηκε η επίθεση βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Γκέτεμποργκ, έκανε αναστροφή και επιστρέφει στην πρωτεύουσα.

Εκπρόσωπος της Säpo, της υπηρεσίας ασφαλείας της Σουηδίας, έκανε λόγο για «νεκρούς και πολλούς τραυματίες» και πρόσθεσε ότι αναζητούνται «αυτός ή αυτοί που βρίσκονται πίσω από την επίθεση». Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως έχουν γίνει συλλήψεις.

Κατά τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ήταν κλεμμένο: «κλάπηκε κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης σε ένα εστιατόριο» δήλωσε μια εκπρόσωπος της μεταφορικής εταιρείας Spendrups.

Η επίθεση στη Στοκχόλμη θυμίζει αρκετές παρόμοιες ενέργειες –στο Λονδίνο, το Βερολίνο και στη Νίκαια της Γαλλίας– την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πριν από λίγο η αστυνομία ανέφερε ότι διέταξε να εκκενωθεί ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Στοκχόλμης, μετέδωσε το TT.
Τα γραφεία της σουηδικής κυβέρνησης έχουν κλείσει και όλοι οι υπουργοί είναι ασφαλείς, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση στο Ρόιτερς.

— Η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατίας», τόνισε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, λίγη ώρα μετά την επίθεση με φορτηγό η οποία προκάλεσε τουλάχιστον τρεις θανάτους και πολλούς τραυματισμούς στο κέντρο της Στοκχόλμης.

«Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικούς».

ΦΟΡΤΗΓΟ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΖΟΥΣ

07/04/2017 17:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Στοκχόλμη, Sweden

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: