Η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ασίας απέφυγε κάθε κριτική προς το Πεκίνο




Οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που πραγματοποίησαν Σύνοδο Κορυφής στη Μανίλα δεν καταδίκασαν την κινεζική πολιτική στη Νότια Σινική Θάλασσα στην ανακοίνωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα, προσφέροντας μια νέα διπλωματική νίκη στο Πεκίνο.

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), έδωσε στη δημοσιότητα μια 25σέλιδη ανακοίνωση για τη σύνοδο, η οποία δεν περιέχει παρά πολύ αόριστες δηλώσεις για τα ακανθώδη ζητήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

“Λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από ορισμένους ηγέτες αναφορικά με πρόσφατες εξελίξεις στη ζώνη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των δέκα μελών της ASEAN, χωρίς καμιά διευκρίνιση για την ταυτότητα αυτών των ηγετών ούτε για τη φύση των ανησυχιών που εκφράσθηκαν.

Στο κείμενο δεν αναφέρεται η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο αποφάνθηκε τον Ιούλιο πως οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στη θάλασσα αυτή, μέσω της οποίας διακινούνται κάθε χρόνο φορτία αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι παράνομες.

Η Κίνα θεωρεί εθνική επικράτειά της σχεδόν το σύνολο αυτής της θάλασσας, στην οποία τέσσερα μέλη της ASEAN (Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ) έχουν επίσης διεκδικήσεις, όπως και η Ταϊβάν. Στην ανακοίνωση “υπογραμμίζεται εκ νέου η σημασία της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων” στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Υπογραμμίζεται επίσης η σημασία “να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση (…) και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση”.

30/04/2017 09:41 – ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Φιλιππίνες/Μανίλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: