Η πρόσκρουση σε καλώδιο ΔΕΗ επικρατέστερη αιτία της τραγωδίας με το ελικόπτερο




Η πρόσκρουση σε καλώδια της ΔΕΗ του ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη στην Ελασσόνα είναι το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από την επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν το ελικόπτερο συνετρίβη μετά την πρόσκρουση στα καλώδια ή αν παρέσυρε τα καλώδια αφού είχε αρχίσει να πέφτει.

«Η ξαφνική απώλεια επικοινωνιών σημαίνει ότι συνέβη κάτι αιφνιδίως που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί» δηλώνει έμπειρος αξιωματικός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας, χειριστής του Χιούι, θεωρούνταν πολύ έμπειρος πιλότος με 1.620 ώρες πτήσης στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρων. Ο συγκυβερνήτης, υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, είχε συμπληρώσει 420 ώρες πτήσης στα Χιούι. Ούτε ο χειριστής, ούτε ο συγκυβερνήτης πρόλαβαν να αναφέρουν κάτι πριν το στίγμα του ελικοπτέρου χαθεί από τα ραντάρ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν, στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.

Τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, εντοπίστηκε η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίστηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Στην περιοχή του δυστυχήματος μετέβη και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, όπως και η επιτροπή διερεύνησης του δυστυχήματος.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Στο χρονικό του δυστυχήματος αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, πλοίαρχος Μπελτσιώτης.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.

Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.

Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.

Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.

Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.

Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.

Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.

Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.

Ο κ. Μπελετσιώτης ανέφερε επίσης, ότι στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ επισήμανε ότι το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.

Τριήμερο πένθος

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστα Δουζίνα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

15.37 19/4/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: