Η πορεία του Πικάσο προς τη δημιουργία της Γκερνίκα: Έκθεση “Έλεος και Τρόμος”…




Η έκθεση “Έλεος και Τρόμος: Ο δρόμος προς την Γκερνίκα” που επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική πορεία του μέχρι τη δημιουργία του αριστουργήματός του, πριν από 80 χρόνια, εγκαινιάστηκε σήμερα στη Μαδρίτη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από αύριο Τρίτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Ρέινα Σοφία, όπου φιλοξενείται η Γκερνίκα τα τελευταία 25 χρόνια.

“Δεν υπάρχει κανένα άλλο έργο του 20ού αιώνα που να προκάλεσε τόσα σχόλια και ερμηνείες όσα η Γκερνίκα” είπε στους δημοσιογράφους ο Μανουέλ Μπόρχα-Βιγιέλ, ο διευθυντής του μουσείου που πέρσι υποδέχθηκε 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες. Στόχος της έκθεσης είναι “να φωτίσουμε τη διαδικασία που κατέστησε τον Πικάσο ικανό να δημιουργήσει ένα τέτοιο έργο”, εξήγησε.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται περίπου 180 έργα του Πικάσο που προέρχονται από τη συλλογή του Ρέινα Σοφία αλλά και άλλων 30 μουσείων και ιδρυμάτων από ολόκληρο τον κόσμο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 τα έργα του Πικάσο παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη οδύνη, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα των καταστροφών που άφησε πίσω του ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. “Ο τρόμος, η βία, η φρίκη, ο πανικός, ο φόβος και ο θάνατος αναδεικνύονται σε βασικά θέματά του. Θέλαμε να αναζητήσουμε τις ανησυχίες, τις φαντασιώσεις, τις εμμονές, τις συναισθηματικές διεργασίες που παρεισέδυσαν στη δημιουργία της Γκερνίκα”, εξήγησε ο Βρετανός ιστορικός τέχνης Τίμοθι Τζέιμς Κλαρκ, ένας από τους εφόρους της έκθεσης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: