Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η χθεσινή συνάντηση των ηγετών υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για την απόσπαση δημόσιου λειτουργού στην ΕτΕΠ, οι παρατυπίες που αποκαλύφθηκαν στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, η επίθεση χθες βράδυ στο Παρίσι, το Brexit και οι επιπτώσεις στην Κύπρο και οι διαβουλεύσεις για τις προεδρικές εκλογές, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Συνομιλίες υπό την σκιά του Barbaros” και γράφει ότι ο ΠτΔ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ πλήττουν τη διαδικασία. Αλλού αναφέρει ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε δήλωση για φρένο στην μετακίνηση πολιτών από την ΕΕ και αυτό, εκτιμάται, θα επηρεάσει και τους Κύπριους φοιτητές. Επίσης η “Α” προβάλλει την κόντρα για την έρευνα του Ελεγκτή για την Σάβια Ορφανίδου και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις Τορναρίτη.

“Στήνουν σκηνικό γκρίζων ζωνών στην ΑΟΖ” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που αναφέρει ότι κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με τις ασκήσεις του Μπαρμπαρός και ότι το θέμα ήγειρε ο ΠτΔ στη συνάντηση με τον Ακιντζί. Αλλού αναφέρει πως συγκλονίζει η μαρτυρία της διασωθείσας αρχιλοχία που επέβαινε στο ελικόπτερο που κατέπεσε προχθές στην Ελασσόνα. Επίσης η “Σ” προβάλλει την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και αναφέρει ότι ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός και αναζητείται ο δράστης.

Ο “Φιλελεύθερος” κάτω από τον τίτλο “Πρόκληση και αδιαλλαξία” αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι δεν παρατηρείται κανένα σημάδι μετακίνησης από τον Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις και η συνάντηση χθες έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Αλλού αναφέρει πως δόθηκαν οδηγίες για να αρχίσουν οι κρίσεις στην Αστυνομία για να μείνει το Σώμα έξω από την προεκλογική εκστρατεία και ότι θα γίνουν 240 προσλήψεις. Επίσης ο “Φ” αναφέρεται σε οδικό χάρτη του ΑΚΕΛ για την επιλογή υποψηφίου με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί τέλη Ιουνίου.

“Διαφωνία Eurocontrol για το νομοσχέδιο” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Χαραυγής” που γράφει ότι ο οργανισμός Eurocontrοl εγείρει ενστάσεις για την πρόταση της κυβέρνησης για μεταβίβαση της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Αλλού αναφέρει ότι τίθεται σε “ισχύ” από σήμερα μέχρι τις 30 Ιουνίου η τουρκική Navtex και ότι το ΥΠΕΞ απαντά πως είναι άκυρη η Navtex και ότι η ΚΔ επιφυλάσσεται να ενεργήσει με το δέοντα τρόπο. Επίσης η “Χ” αναφέρεται σε μειώσεις και αποκοπές επιδομάτων σε ανάπηρους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο στο κύριο θέμα “Σκιές πάνω από τη συνάντηση των ηγετών” αναφέρει ότι συναντήθηκαν χθες οι ηγέτες με την Τουρκία να εκδίδει Navtex για ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι ένας αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυρά άνδρα χθες βράδυ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Επίσης αναφορά γίνεται στην επικείμενη συναυλία του Bob Geldof στα κατεχόμενα που προκαλεί αντιδράσεις.

Η εβδομαδιαία “Γνώμη” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα “Συναγερμός των σκανδάλων και της κατάχρησης εξουσίας” και αναφέρεται στην αντιπαράθεση με αφορμή την έρευνα του Ελεγκτή για την απόσπαση της Σάβιας Ορφανίδου στο Λουξεμβούργο αλλά και σε άλλες παρατυπίες και περιστατικά σύγκρουσης συμφερόντων. Επίσης η εφημερίδα γράφει σε άλλο θέμα ότι γίναμε ρεζίλι διεθνώς με εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και ότι εκατοντάδες πολίτες που επένδυσαν εκατομμύρια, παραμένουν εγκλωβισμένοι. Αναφορά επίσης γίνεται στην σημερινή επέτειο κατάλυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το “Κυπριακό Ποντίκι” με τίτλο στο κύριο θέμα “Νέα πολιτική ατζέντα” αναφέρει ότι επιβάλλεται νέα στρατηγική με αφορμή και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ. Αλλού γράφει πως σαρώνουν οι πωλήσεις των βιβλίων του Παϊσιου στη Ρωσία και ότι εκεί είναι ο πιο δημοφιλής Άγιος. Επίσης αναφέρεται στο πρόβλημα με φοιτητές από τρίτες χώρες που εγγράφονται σε κολέγια αλλά αναζητούν αδήλωτη εργασία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο στο κύριο θέμα “Eλπίδες για επαναπατρισθέντες μετά το Brexit” γράφει πως οι εκλογές στη Βρετανία τον Ιούνιο ίσως μεταφραστούν σε θετικές προοπτικές για τους επαναπατρισθέντες και για το εμπόριο με Κύπρο. Επίσης σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται στη συνάντηση των ηγετών με τις διαφορές να παραμένουν. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επιθυμεί μια δυνατή συνεργασία στο κέντρο ενόψει προεδρικών.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/04/2017 07:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: