Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι φόβοι της Αστυνομίας για νέο κύκλο αίματος μετά τη δολοφονία του Άντρου Ροδοθέου την Τετάρτη, η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη Βουλή, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονογονιοί, το δημοψήφισμα στην Τουρκία, τα προβλήματα από οδικά έργα στην Πάφο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι εφημερίδες σήμερα.

Η Αλήθεια, υπό τον τίτλο «Πόλεμος Φατριών μέχρι τελικής εξόντωσης» γράφει ότι όλες οι εκτιμήσεις της Αστυνομίας μετά το φόνο του 61χρονου Άντρου Ροδοθέου τείνουν στο ότι ο πόλεμος των φατριών για έλεγχο των πόλεων θα είναι μέχρι τελικής εξόντωσης και ως εκ τούτου αναμένονται προσεχώς και νέες δολοφονικές ενέργειες. Αλλού γράφει για το τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα και ειδικότερα για τις φλαούνες. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στη συνάντηση των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στις 24 Απριλίου και γράφει ότι θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να διαπιστώσουν ο ένας τις προθέσεις του άλλου.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρώτο της θέμα «Παγκόσμια Ανησυχία μετά το αμερικανικό πλήγμα» αναφέρεται στην επίθεση χθες των ΗΠΑ στο Ατσίν του ανατολικού Αφγανιστάν και γράφει ότι στόχος της ισχυρότερης μη πυρηνικής βόμβας που χρησιμοποιήθηκε ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το ISIS στην περιοχή. Αλλού προβάλλει αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην οποία, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει ως αναληθή τα όσα λέγονται περί προώθησης από μέρους του του τουρκικού αιτήματος για τις 4 ελευθερίες. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ο Άσαντ απεκάλεσε την χημική επίθεση «κατασκευασμένη».

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Περιμένουν αιματοκύλισμα» στο κύριο του πρωτοσέλιδο θέμα και γράφει ότι σε αναβρασμό είναι η Αστυνομία μετά το φόνο του Άντρου Ροδοθέου, αναμένοντας ότι ο κύκλος αίματος που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Φάνου Καλοψιδιώτη στην Αγία Νάπα, δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα. Αλλού γράφει ότι οι φούρνοι ανάβουν νωρίς το πρωί και αναφέρεται στις ετοιμασίες στα νοικοκυριά για το Πάσχα και γράφει ότι ι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν δεν θα είναι σύμμαχος για τις σούβλες. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι τρεις μονάδες χωρίζουν το «ναι» από το «όχι» σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία και αναφέρει ότι ο Ερντογάν θέλει οπωσδήποτε τις ψήφους των Γκρίζων Λύκων.

«Γολγοθά…ανεβαίνουν οι μονογονιοί» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» και γράφει ότι χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες συνεχίζουν και σε αυτές τις γιορτινές ημέρες να βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, προσθέτοντας ότι τα μέτρα στήριξης από πλευράς της κυβέρνησης είναι μηδαμινά. Αλλού γράφει ότι η νέα δολοφονία, μετά το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα, με θύμα τον Άντρο Ροδοθέου, εντείνει τους φόβους της Αστυνομίας για νέο κύκλο εγκληματικών ενεργειών και ότι οι διωκτικές αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα προστασίας για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται ως υποψήφια θύματα. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος σταμάτησε και έστειλε πίσω στις χώρες προέλευσης τους τουλάχιστον 18 λεγόμενους ξένους μαχητές, οι οποίοι είχαν φθάσει στο νησί με σκοπό να περάσουν στα κατεχόμενα, από εκεί να μεταβούν στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Συρία.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” φέρει τον τίτλο «Σφίξτε τα ζωνάρια, διαμηνύεται τους σπάταλους Βουλευτές» και αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τη Βουλή στην οποία αναφέρεται σε πολυάριθμους συνεργάτες, αδικαιολόγητα επιδόματα ταξιδιών και τεράστιους λογαριασμούς για αεροπορικά ταξίδια. Αλλού γράφει ο τόπος όπου δολοφονήθηκε αργά την Τετάρτη ο επιχειρηματίας Ανδρέας Ροδοθέου στη Γεράσα, Λεμεσού γέμισε με αστυνομικές δυνάμεις που ερευνούσαν την υπόθεση. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε σταυροδρόμι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο «Με αβέβαιο μέλλον πορεύεται η Τουρκία» γράφει ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου του 2017 στην Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Στυλιανού Καλμπούρτζη». Αλλού προβάλει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στο ΚΥΠΕ στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία είναι έτοιμη για λύση που θα εξυπηρετεί τα δικαιώματα των Ε/κ και των Τ/κ, ωστόσο δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να εξυπηρετήσει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τούρκων πολιτών.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Έπεσαν οι μάσκες» για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή και υποστηρίζει ότι η Αριστερά είναι «η μόνη πολιτική δύναμη αντίστασης στις ναζιστικές πρακτικές του ΕΛΑΜ» Αλλού γράφει ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς όριο στο έδαφος της Κύπρου προβλέπει η συμφωνία με το Ισραήλ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χιλιάδες άτομα ζουν στην Κύπρο κάτω από το όριο της φτώχειας και κάνει λόγο για «εξαγγελία από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου που ανατρέπει στην πράξη την κυβερνητική προπαγάνδα για το περιβόητο success story».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» έχει τίτλο «Πλασιέ των τουρκικών θέσεων» και γράφει ότι απροκάλυπτα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε μεταφέρει στις πολιτικές ηγεσίες και υποστηρίζει τουρκικές θέσεις σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι απόγευμα του μεγάλου Σαββάτου, στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται να φτάσει το άγιο Φως. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 16 Απριλίου οι Τούρκοι πολίτες θα αποφασίσουν με το δημοψήφισμα αν θα αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και θα ενισχυθούν οι εξουσίες του Προέδρου Ερντογάν.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” με πρωτοσέλιδο τίτλο «Απαγόρευση στην πρόσβαση στον πολιτισμό» γράφει ότι τα οδικά έργα γύρω στο κέντρο της Πάφου προκαλούν προβλήματα και δίνουν στην πρωτεύουσα πολιτισμού της Ευρώπης κακό όνομα. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στις εσωτερικές της σελίδες, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει προσεγγίσει κανένα ακόμα για τις Προεδρικές, ότι ο υποψήφιος της Αριστεράς δεν θα πρέπει να έχει σχέση με τη Δεξιά και ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος που δεν υπήρξε σταθερός στις θέσεις του ΑΚΕΛ, ενώ για τον εαυτό του λέει ότι θα είναι η τελευταία πιθανή επιλογή. Αλλού αναφέρεται στα έθιμα του Πάσχα και ιδιαίτερα στις φλαούνες καθώς και στις προσπάθειες της Αστυνομίας να εμποδίσει τις λαμπρατζιές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: