Η Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Queens Theater: Εξαιρετική παράσταση και ερμηνείες…




Νέα Υόρκη: Του Φώτη Παπαγερμανού

Την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι ομογενείς την Κυριακή των Βαίων στο Queens Theater, στην λεωφόρο Ηνωμένων Εθνών, μέσα στο μεγάλο Πάρκο της Κορόνα.

Η παράσταση τελέστηκε  υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού τμήματος του Παγκύπριου και αποδόθηκε στην αγγλική γλώσσα με πλούσια συμμετοχή ηθοποιών, σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοϊζίδη. Τη  σκηνή του Τειρεσία απέδωσε στα ελληνικά με μια εκπληκτική ερμηνεία  η Ευτυχία Λοϊζίδη.

Η παραγωγή και παρουσίαση της Αντιγόνης στο ομογενειακό κοινό πραγματοποιήθηκε με χορηγία  των εταιρειών MANA products , του Νίκου και της Κάρολ Μούγιαρη καθώς και της American Network Solutions .

Η παρουσίαση μιας αρχαίας τραγωδίας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ταυτόχρονα έδωσε το μήνυμα της πολυ-πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής. Ο  σκηνοθέτης δεν περιορίστηκε σε μια απλή διασκευή αλλά έδωσε στους ηθοποιούς την ευκαιρία να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος της τραγωδίας και παρά την απόδοση στην αγγλική γλώσσας  κατόρθωσε να μην ξεφύγει από το επιβλητικό και σπουδαίο κείμενο του Σοφοκλή.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έπαιξαν η Dori Levit, Αντιγόνη, και Αγγελειοφόρος, Francesco Andolfi, Κρέοντας, Flavia Sgoifo, Ισμήνη, Eftychia Loizides, Τειρεσίας, Lorenzo Lucchetti, Αίμονας και Φρουρός, Anna Tsoukala, Ευρυδίκη kai Gary Fizer. Στον χορό συμμετείχαν ο Andre Campell, Julie Gaarskjaer, Anthony Martinez, Lorenzo Possanza, Arianna Wellmoney. Την μουσική επένδυση της παράστασης επιμελήθηκε ο Gregory Christopher Papadakis.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου κ. Φιλιπ Κρίστοφερ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει προσφέρει σημαντικά στον εμπλουτισμό της Αμερικανικής κοινωνίας σε πολιτιστικό επίπεδο. Ο Παγκύπριος, ένας οργανισμός που ιδρύθηκε μόλις λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, όχι μόνο αγωνίζεται και βοηθάει τους Ελληνο-Κύπριους για να λευτεριά στην Κύπρο αλλά προβάλλει και προωθεί τον Ελληνισμό, τις ελληνικές αξίες και τα ιδεώδη. Ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε στην συνέχεια τον μέγα χορηγό κ. Νίκο Μούγιαρη και τον σκηνοθέτη τησ Αντιγόνης κ. Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Τέλος ευχαρίστησε και τους υπεύθυνους των πολιτιστικών τμημάτων του Παγκύπριου την κα Ισμήνη Μιχαηλίδου και τον κ. Ανδρέα Χατζηιωάννου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: