Επιβεβαιώνει η Μόσχα την ταυτότητα του υπόπτου για την επίθεση στην Αγ. Πετρούπολη




Οι ρωσικές αρχές κατονόμασαν σήμερα τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος φέρεται επίσης να είχε τοποθετήσει σε άλλον σταθμό μια βόμβα που εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε εγκαίρως.

“Από την έρευνα διαπιστώθηκε η ταυτότητα του άνδρα” που διέπραξε την επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ερευνών. “Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ”, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για “τρομοκρατική ενέργεια”.

Με την ανακοίνωση αυτή οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα από τις μυστικές υπηρεσίες του Κιργιστάν, της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, όπου είχε γεννηθεί ο δράστης.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, γενετικό υλικό του Τζαλίλοφ βρέθηκε στο σακίδιο που είχε αφεθεί στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια του μετρό και περιείχε έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

«Οι εξετάσεις DNA και οι καταγραφές των καμερών παρακολούθησης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο μετρό άφησε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια”, πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) του Κιργιστάν ανέφερε νωρίτερα ότι ο Τζαλίλοφ γεννήθηκε στην περιοχή του Ος, σε μια περιοχή απ’ όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές του Κιργιστάν συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ρωσίας στην έρευνα, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας “προσέγγισαν την GKNB απευθείας και έλαβαν την επιβεβαίωση ότι γεννήθηκε εκεί (σ.σ. στο Κιργιστάν) αλλά δεν είχε ποτέ την υπηκοότητα. Όταν έγινε 16 ετών έλαβε το πρώτο διαβατήριό του εδώ (στη Ρωσία), είπε ο Γκουλμπαρσίν Μπαγιμπέτοβα.

04/04/2017 16:26
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: