Ελπίδες για τέλος αξιολόγησης: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη τεχνική συμφωνία;




Νέο γύρο διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ παράλληλα όλη την ημέρα θα διεξάγονται συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων για την αποσαφήνιση των ανοικτών «διάσπαρτων» θεμάτων.

Οι τελευταίες πινελιές στην επιχειρούμενη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα βάλουν τέλος σε μια επίπονη διαπραγμάτευση, η οποία άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου.

Η κυβέρνηση δίνει πρόσθετα μέτρα και ελπίζει σε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022. Οι συνταξιούχοι βρίσκονται ακόμα μία φορά σε πρώτο πλάνο. Εκτός από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα βγουν από τις τσέπες τους μέσω της κατάργησης των προσωπικών διαφορών στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, θα κληθούν να σηκώσουν και ένα μερίδιο από τα πρόσθετα βάρη από τη μείωση του αφορολογήτου.

Το τίμημα της συμφωνίας είναι βαρύ για την ελληνική κοινωνία. Το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης που πλάστηκε στον μύθο του τέλους της λιτότητας μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, έχει προσαρμοστεί ήδη στην πραγματικότητα.

Ακόμα όμως και στο ιδανικό σενάριο, κατά το οποίο στις 22 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχοντας στο τραπέζι τους ψηφισμένα σκληρά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσουν για το χρέος, είναι προδιαγεγραμμένο ότι καμία παρέμβαση στο χρέος των 330 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι θεωρείται βέβαιο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι θα καθιερώσουν δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα για την όποια μελλοντική παρέμβαση σε χρέος και πλεονάσματα, διατηρώντας τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.

Θανάσης Κουκάκης, CNN GREECE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: