Δοκιμάζει τη νέα αμερικανική κυβέρνηση με την επίθεση με χημικά, ο Άσαντ, λέει το Παρίσι




Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ ήταν ένας τρόπος για να δοκιμάσουν την νέα αμερικανική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως ήρθε η ώρα η Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι μια δοκιμασία. Για αυτό το λόγο η Γαλλία επαναλαμβάνει τα μηνύματά της, κυρίως προς τους Αμερικανούς, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους», δήλωσε ο Ερό στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, τονίζοντας ότι μπορεί να το κάνει κατά την διάρκεια της αυριανής έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Τους τόνισα ότι χρειαζόμαστε σαφήνεια. Ποια είναι η θέση σας; Το ερώτημα είναι να μάθουμε, ναι ή όχι, κατά πόσον οι Αμερικάνοι στηρίζουν μια πολιτική μετάβαση στην Συρία, που σημαίνει την οργάνωση αυτής της μετάβασης, την διεξαγωγή εκλογών και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όταν τους τεθεί, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα της αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Αντιδρά και το Λονδίνο

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία.

«Μου προκάλεσαν φρίκη τα δημοσιεύματα κατά τα οποία διαπράχθηκε μια επίθεση με χημικά όπλα σε μια πόλη νότια της Ιντλίμπ, την οποία φέρεται να έκανε το συριακό καθεστώς», δήλωσε η Μέι κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Σαουδική Αραβία.

«Εάν αποδειχθεί, θα πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της βαρβαρότητας του συριακού καθεστώτος», πρόσθεσε η συντηρητική πρωθυπουργός.

Η Μέι κάλεσε τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση.

04/04/2017 21:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ριάντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: