Το “Ανατολή” υποστηρίζει ότι το “ναι” προηγείται με 54,6%: Καταμέτρηση του 75% των ψήφων




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στο 54,6% ανέρχεται το ποσοστό του “ναι” στο σημερινό δημοψήφισμα έπειτα από την καταμέτρηση του 75% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Με ποσοστό 57% προηγείται το «ναι» έπειτα από την καταμέτρηση του 50% των ψήφων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα στοιχεία που επικαλείται το Ανατολη καταδεικνύουν ότι το “ναι” συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το “όχι” δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

— Το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία εκτιμάται στο 86%, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK TV.

— Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, που άρχισαν να μεταδίδονται με την άρση της απαγόρευσης, με καταγεγραμμένο το 63% των ψήφων, το «ΝΑΙ» φαίνεται να προηγείται με 55%.

Ειδικότερα, στην Κωνσταντινούπολη, στο 9% των καταμετρηθέντων το «ΝΑΙ» προηγείται με 54,9 %. Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Είναι βέβαια νωρίς για όποια ξεκάθαρη εικόνα.

Πάντως αν η πορεία εξακολουθήσει έτσι, το «ΝΑΙ» θα βρεθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διαπίστωναν την τελευταία εβδομάδα ανοδικές τάσεις. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή φαίνεται να είναι πάνω από 83%.

Οι κάλπες στην Τουρκία έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Μπροστά το “ναι” ισχυρίζονται τα ΜΜΕ του Ερντογάν: Συνεχίζεται η καταμέτρηση στην Τουρκία

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδος) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με καταμετρημένο το 24% των ψήφων, το “ναι” στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται με ποσοστό 63%, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Μιλλιέτ γράφει ότι άνοιξε περίπου το 24% των καλπών και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ενώ σύμφωνα με άλλα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προηγείται το “ναι”. Μαζί με την καταμέτρηση των ψήφων του εσωτερικού καταμετρούνται και οι κάλπες του εξωτερικού, από 57 διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet στο 32% των εκλογικών τμημάτων, το «ναι» λαμβάνει ποσοστό 61,3% , έναντι 38,7% του «όχι». Η συμμετοχή ανέρχεται στο 84%.

 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan greet him after Erdogan casts his vote at a polling station for a referendum on the constitutional reform in Istanbul, Turkey, 16 April 2017. EPA, TOLGA BOZOGLU
Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan greet him after Erdogan casts his vote at a polling station for a referendum on the constitutional reform in Istanbul, Turkey, 16 April 2017. EPA, TOLGA BOZOGLU

Το ποσοστό του «ναι» βαίνει μειούμενο καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση: Λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 40,2% των εκλογικών τμημάτων το «ναι» ελάμβανε 59,4%, έναντι 40,6% του «όχι».

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: