Απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια περί λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2018, τόνισε ο Τζανακόπουλος




«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το Ταμείο ανακοίνωσε χθες».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της Νέας Δημοκρατίας που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».

“Η κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις”

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα και στόχους στις συζητήσεις, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνονται στις 23 Απριλίου, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι (η κυβέρνηση) προσέρχεται με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το ΔΝΤ, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι αυτή η βάση ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβρη του 2018.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σταθερή θέση της κυβέρνησης παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Επιδιώκουμε μία ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η ΝΔ υπόσχεται ότι θα υλοποιήσει τα παράλογα που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Επίσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του ότι «δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υπόσχονται πως θα υλοποιήσουν “τόσα και άλλα τόσα” από όσα παράλογα έχουν κατά καιρούς πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ευτυχώς για τη χώρα και την κοινωνία, έχουν αποφευχθεί μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις».

Έφερε δε ως παράδειγμα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες για τη ΔΕΗ, όπου «επανέφερε την πρόταση για πλήρη ιδιωτικοποίηση των Δικτύων της ΔΕΗ που αποφεύχθηκε μετά από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης».

Τέλος, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «σήμερα δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου».

“Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για συνολική συμφωνία, άμεσα”

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται εντατικά, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μία συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία”, ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

20/04/2017
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: