Αν οι λαϊκιστές πείσουν την βαθιά Γαλλία μπορεί να κερδίσουν», εκτιμά ο διευθυντής της La Stampa




Στις εξελίξεις στην Γαλλία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, θέλησε να αναφερθεί ο διευθυντής της εφημερίδας La Stampa, Μαουρίτσιο Μολινάρι, μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό ιδιωτικό κανάλι La 7.

Με μια πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος, ο Μολινάρι τόνισε:

«Περίπου πέντε χρόνια μετά από την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, οι λαϊκιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτή που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Αν καταφέρουν να πείσουν την λεγόμενη “βαθιά Γαλλία” να τους ψηφίσει, με καθαρό ή βρώμικο τρόπο -ακόμη και με χρήση βίας- μπορεί να πετύχουν τον στόχο τους. Διαφορετικά θα ηττηθούν και η Γαλλία θα ξαναγίνει πρωταγωνίστρια, με τον Μακρόν, δίδοντας νέα δύναμη στον γάλλο-γερμανικό άξονα και μια νέα προοπτική ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βάζοντας και την Ιταλία, κατά συνέπεια, σε δύσκολη θέση».

Σε σχέση, δε, με τις πλειοψηφίες που μπορούν να προκύψουν κατά τις βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν, ο διευθυντής της La Stampa πρόσθεσε:

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, διότι τα παραδοσιακά κόμματα έχασαν τον πρώτο αυτό γύρο. Αν μέχρι τις 11 Ιουνίου θα καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, μπορεί να οδεύσουμε προς μια συνύπαρξη προέδρου και πρωθυπουργού διαφορετικής πολιτικής προέλευσης. Με έναν ευρωπαϊστή ή αντιευρωπαϊστή πρόεδρο (ανάλογα με το αν εκλεγεί ο Μακρόν ή η Λε Πεν) ο οποίος μπορεί να συνυπάρξει με τον επικεφαλής μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας την οποία, ενδεχομένως, θα εκφράσει μια ή και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Για την Γαλλία, ξεκινά μια περίοδος μεγάλων αλλαγών».

Με την πρώτη αυτή ανάλυση της ψήφου, ο Μαουρίτσιο Μολινάρι θεωρεί ότι «πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας συνδεδεμένη με την ανισότητα και το θέμα της ασφάλειας, όπως συνέβη στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες». «Δεν είναι τυχαίο ότι στην Γαλλία, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ένα τεράστιο “μαύρο κύμα”, καλύπτει όλη την χώρα, εκτός από τις μεγάλες πόλεις. Τις επόμενες δεκατέσσερις ημέρες θα αποφασιστεί η φύση και η ψυχή της διαμαρτυρίας. Ο Μακρόν θα πρέπει να καταφέρει να εκφράσει με διαφορετικό τρόπο την διαμαρτυρία αυτή, για να σταματήσει αυτό το μαύρο κύμα».

23/04/2017 23:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Italy

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: