«Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα»… Η Ελλάδα “τρέχει” σε ρυθμούς #survivorGR




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

«Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο». Δήλωση που κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της περιοδείας στο Ηράκλειο και στην ανατολική Κρήτη το διήμερο 13-14 Μαρτίου.

Λίγο πριν από την επέτειο των γενεθλίων της έβδομης μνημονιακής χρονιάς «23 Απριλίου η ένταξη στο ΔΝΤ», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβαίνει στην παραπάνω δήλωση, εφάμιλλη και ίδιας σημασίας με το περίφημο και ιστορικό πλέον «Λεφτά Υπάρχουν…αν», του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, όπως ενδεχομένως θα αξιολογεί ο ιστορικός του μέλλοντος.

Η περίφημη δήλωση του αξιότιμου κ. Παπανδρέου «Λεφτά Υπάρχουν» ,αν, ήταν αυτό το κάτι που θα θυμόμαστε από τα πρώτα εφτά μνημονιακά χρόνια της χώρας μας, πέρα από τις δυσκολίες που η κοινωνία μας ζει, η δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, «βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα, επειδή η κυβέρνηση παίζει θέατρο» νωπή «φρέσκια», ξεπερνάει το  «λεφτά υπάρχουν» και είναι η δήλωση που θα μας σημαδέψει στο επόμενο διάστημα και ενδεχομένως το νέο σύνθημα που θα εξασφαλίσει στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας την θέση του Πρωθυπουργού στις ερχόμενες εκλογές.

Εκλογές που θα γίνουν, όποτε και αν αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής αυτών ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ήδη αρκετοί πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο πως η χώρα μπαίνει με τη συγκεκριμένη δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη  σε μια νέα μνημονιακή εποχή, το «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δήλωση  ικανή να ισοσκελίσει αλλά και να ξεπεράσει σε «βαρύτητα» το «Λεφτά Υπάρχουν» του πρώην πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου.

Σαφέστατα, η ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα, η χωρίς τελειωμό κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και το θολό τοπίο που  η δοκιμασμένη ελληνική κοινωνία βρίσκεται εξαιτίας των μνημονιακών επιταγών και των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών που χωρίς προοπτική εφαρμόζονται στην Ελλάδα, δίνουν το δικαίωμα στον οποιοδήποτε να μπορεί να πει το οτιδήποτε στη χώρα που τίποτα δεν είναι εφικτό.

Η νέα συμφωνία με τους δανειστές – εταίρους του «IMF», του «ESM» και Ευρωπαϊκών Θεσμών δεν έρχεται, η αξιολόγηση συνεχώς αναβάλλεται εξαιτίας είτε της μη θέλησης για κλείσιμο από την ελληνική κυβέρνηση, είτε εξαιτίας των εκλογών που έρχονται σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πόλη μου το Ηράκλειο, έρχεται σε μια περίοδο που ο ίδιος θέλει να γίνει με κάθε τρόπο πρωθυπουργός και όπως για ακόμα μια φορά ανέφερε στην κεντρική ομιλία στο Ηράκλειο την Δευτέρα 13 Μαρτίου, σε κεντρικό κινηματοθέατρο, η χώρα χρειάζεται εκλογές, θέλει ο ίδιος εκλογές, πάγιο αίτημα, με την Νέα Δημοκρατία να είναι «έτοιμη» να κυβερνήσει.

Δεδομένο η θέληση και η επιθυμία σε όποιον είναι κοντά στην πρωθυπουργική καρέκλα, δεδομένη αν θέλετε και η δημοσκοπική υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά κανένας από τη Νέα Δημοκρατία δεν απαντάει στο ερώτημα «ποιος  χρεοκόπησε και πότε τη χώρα».

Η Ελλάδα, βρίσκεται στη πιο δύσκολη «Τεσσαρακοστή» που χρονικά έχει βιώσει, στο τέλος της «Τεσσαρακοστής» ως γνωστόν έρχεται η Κυριακή του Πάσχα, η οποία φέτος συμπίπτει με το Τουρκικό Δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Το «παζάρι του Αιγαίου», μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της  Τουρκίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό έτσι κι αλλιώς ανήκει στο παρελθόν, έχει ήδη μετατραπεί σε «πάρτυ του Αιγαίου», καθώς με ένα διπλωματικό και επικίνδυνου τύπου «μπραντ ντε φερ» Τουρκίας και Ελλάδας, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων, ένα θερμό επεισόδιο δεν αποκλείεται από τους ειδικούς των δυο χωρών, ακόμα και αμέσως μετά από ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις Συνταγματικές Μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο κ. Ερντογάν στους γείτονες Τούρκους.

« Το παραμύθι του Αιγαίου » καλά κρατεί , ενδεχομένως ένα θερμό επεισόδιο θα «βολέψει» και τις δυο ακτές του Αιγαίου, καθώς στη μεν τουρκική ακτή ο κ. Ερντογάν θα ξεσπάσει στο γνωστό «θύμα» του τουρκικού επεκτατισμού, την Ελλάδα, αλλά και αν διαβαστεί διαφορετικά, ένα θερμό επεισόδιο ακόμα και μικρής εμβέλειας μπορεί να αποτελέσει οδηγό εξελίξεων στην ανατολική ακτή του Αιγαίου και να προκαλέσει τη  φυγή της κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα στην πολυπόθητη και «ελαφρυντική» προσφυγή στις κάλπες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση η μη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, – λίγες μέρες πριν την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση αυτής- , να εισέρχεται σε μια εκλογική τροχιά, χωρών – μελών, λόγου χάρη οι  χώρες «Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία», οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αδυνατούν να βρουν και να δώσουν λύση βιώσιμη στο ελληνικό ζήτημα και στην χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, επίσης αδυνατεί ή δεν θέλει να κλείσει την αξιολόγηση με τους δανειστές – εταίρους, έχοντας όμως αφήσει τη δημαγωγία της περιόδου που οδήγησε στoν κεφαλαιακό έλεγχο, το κλείσιμο των τραπεζών και στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015.

Η υπογραφή του «πρώτου αριστερού ή του τρίτου μνημονίου», δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη κυβέρνηση των Σύριζα – Ανελ, συμφωνία που έχει υπογράψει σύσσωμη η αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανόμενης και της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη, που επιθυμεί τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας αλλά δεν θα ψηφίσει στη «Βουλή των Ελλήνων» τη νέα προτεινόμενη συμφωνία από τους δανειστές – εταίρους, ακόμα και αν απαιτηθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Το «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ηράκλειο, άκρως δημαγωγικό, όμως θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις και με την προσημείωση μέχρι τον «επόμενο», να συμφωνήσουμε στη διαπίστωση του ιδίου που αναφέρει πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος δημαγωγός πρωθυπουργός που γνώρισε η Ελλάδα.

Το «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε μια εποχή που στην Ελλάδα «Λεφτά δεν υπάρχουν», με τα δυσθεώρητα νούμερα ανεργίας να μην  μπορούν να αμφισβητηθούν ούτε από την «ΕΛΣΤΑΤ», ούτε από όσους βιώνουν την κρίση, ούτε από τους νέους που έχουν φύγει για δουλειά στο εξωτερικό, αλλά ούτε και από το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κομμάτι των Ελλήνων που βρίσκεται σε αγωνία καθώς δεν ξέρει  ως νυν ή μελλοντικοί συνταξιούχοι τι θα γίνει με τις συντάξεις.

Την ώρα που η Ισλανδία τελείωσε με τα capital controls, η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής επιβίωσης, σε ρυθμούς #SurvivorGR, με την απόσταση από το «Λεφτά Υπάρχουν» ως το «Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα» να είναι «εφτά χρόνια μνημονίου» δρόμος.

Υστερόγραφο :

Η μόνη ειλικρινή δήλωση Έλληνα κατά τη διάρκεια των εφτά μνημονιακών χρόνων ανήκει και έρχεται από τον κ. Γιάννη Σπαλιάρα, συμμετέχοντα στο τηλεπαιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης «SurvivorGR», ο οποίος αναφέρει πως συμμετέχει στο δημοφιλέστατο τηλεπαιχνίδι καθώς θέλει να διεκδικήσει το χρηματικό έπαθλο, διότι βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο και χρειάζεται και έχει ανάγκη τα χρήματα.

Συμφωνείτε Έλληνες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πολίτες ότι ήρθε η ώρα, όλοι μαζί, να ακολουθήσουμε τον κατά τ` άλλα «ειλικρινή δρόμο Σπαλιάρα» και να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια;

«Χρόνια πολλά, Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής
  • [email protected]
  • Τwitter: TsiloyannisAnd
  • Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: