Το Πιρι Ρέις προκαλεί ανατολικά της Ρόδου: Προάγγελος των τουρκικών σεισμογραφικών ερευνών




Σημεία ανατολικά της Ρόδου στα διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχές ελληνικής αρμοδιότητας και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ωκεανογραφικών ερευνών του Πιρι Ρέις το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα η Άγκυρα.

Με την NAVTEX 310/17 η Τουρκία ανήγγειλε ότι το Πιρι Ρέις θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από 15-20 Μαρτίου σε περιοχες που εκτός των σημείων Ανατολικά της Ρόδου περιλαμβάνουν και σημεία οριακά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της Μαρμαρίδας.

Οι κινήσεις του Πιρι Ρέις σε αυτές τις περιοχές θωρούνται «προάγγελος» των σεισμογραφικών ερευνών που όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου με τα δυο υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτει η Τουρκία.

Το Πιρι Ρέις από νωρίς το πρωί είχε φθάσει σε περιοχή νοτιοανατολικά της ρόδου όπου πραγματοποίησε τις πρώτες έρευνες και μετά άρχισε να κινείται προς βορρά, ανοικτά από την Λίνδο όπου συνεχίζει τις έρευνες του.

Για τις ωκεανογραφικές έρευνές δεν απαιτείται άδεια, αλλά η γνωστοποίηση των ερευνών γίνεται από το αρμόδιο για την έκδοση NAVTEX κράτος που είναι η Ελλάδα. Αυτή ακριβώς την κυριαρχική αρμοδιότητα αμφισβητεί η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και μάλιστα για περιοχές που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε μια προσπάθεια υπόσκαψες και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: