Το δίλημμα των αδελφών Πατουλίδη: Τα Ελληνάκια είναι μεγάλα ταλέντα της ‘Αντερλεχτ




Για τους περισσότερους από τους θεατές που θα βρεθούν τη νύχτα του Σαββάτου στο «Κινγκ Μποντουέν» των Βρυξελλών δεν θα υπάρχει δίλημμα ως προς την προτίμηση: οι Βέλγοι θα είναι με τους «κόκκινους διαβόλους» του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, οι -σαφέστατα λιγότεροι- Έλληνες θα υποστηρίξουν τους «γαλάζιους» του Μίχαελ Σκίμπε. Δυο παιδιά, όμως, θα είναι μπερδεμένα και με συναισθήματα ανάμικτα.

Ο Κωνσταντίνος κι ο Ευάγγελος Πατουλίδης, πολύ μεγάλα ταλέντα της Άντερλεχτ, μπορεί να γεννήθηκαν και να διαβιούν στο Βέλγιο, όμως το DNA τους είναι ελληνικό, όπως αποκαλύπτουν μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Μπαρτσελόνα; Είμαι μικρός…»

Ο 15χρονoς Βαγγέλης, που θα εορτάζει εκείνη την ημέρα, θεωρείται τόσο μεγάλο ταλέντο, ώστε έχει ήδη δεχθεί κρούση από κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης: Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι είναι οι πιο επίμονες, ενώ εσχάτως στο παιχνίδι μπήκε και η Μπάγερν. Τον Φεβρουάριο μάλιστα ο φέρελπις Έλληνας στην καταγωγή έκανε προπονήσεις με τους Βαυαρούς, ποζάροντας με καμάρι δίπλα στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Κάρλο Αντσελότι. Το νούμερο 10 της εφηβικής ομάδας της Άντερλεχτ διακρίνεται για την αξιοσημείωτη τεχνική και την εκπληκτική ταχύτητά του, «πακέτο» που προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Πολλά υποσχόμενος είναι και ο 16χρονος αδελφός του, ο δρομέας της ομάδας, καθώς καλύπτει τη θέση του αμυντικού μέσου.

Στο Βέλγιο πάντως θεωρούν βέβαιο πως είναι θέμα χρόνου τα δύο αδέλφια να χαθούν για την Άντερλεχτ. Αρκεί να δει κάποιος τη λίστα των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που συνωστίζονται κάθε σαββατοκύριακο στην εξέδρα για να θαυμάσουν τις ικανότητές τους, προκειμένου να πειστεί. «Η πρώτη προσφορά έγινε για τον Ευάγγελο, όταν ήταν 11 ετών», δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο πατέρας των παιδιών, Χαράλαμπος Πατουλίδης. «Ήταν από την Μπαρτσελόνα. Ο Ευάγγελος ήταν εξαιρετικός σε ένα τουρνουά στο Βέλγιο, όπου η Μπάρτσα ήταν επίσης παρούσα. Οι άνθρωποί της τον ήθελαν άμεσα, αλλά δεν γινόταν τότε», προσθέτει.

«Δεν ήταν καλή ιδέα να φύγω τόσο νέος», συμπληρώνει ο Ευάγγελος με αφοπλιστική ωριμότητα. «Με το σχολείο, τη μαμά μου η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες… Ήταν πολύ περίπλοκο. Ειλικρινά, δεν ήταν δύσκολο να πω όχι. Επιπλέον, έχουμε κερδίσει αρκετές φορές την Μπαρτσελόνα σε αυτό το επίπεδο. Η Neerpede είναι συγκρίσιμη με την Masia (σ.σ. τα τμήματα υποδομής των δύο συλλόγων)», υπογραμμίζει.

Άρσεναλ και Σίτι στο… παιχνίδι

Η καριέρα των αδελφών συνεχίζεται προς το παρόν στην Άντερλεχτ. Το τηλέφωνο του μπαμπά χτυπάει πάντως συχνά, με το πρόθεμα +44 να εμφανίζεται στην οθόνη. Είναι από την Αγγλία, με τις Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι (έχει καλέσει την οικογένεια στο κλαμπ για να διευθετηθεί η μεταγραφή) να είναι ιεπίμονες. Το ενδιαφέρον δεν έχει εξασθενίσει, όμως ο Ευάγγελος, που θα συμπληρώσει 16 χρόνια τον Σεπτέμβριο, υπογραμμίζει πως «θέλουμε να πετύχουμε εδώ. Παίζουμε στην Άντερλεχτ από τότε που ήμασταν μικρά κι ερχόμαστε συχνά να δούμε την πρώτη ομάδα».

Ο Κωνσταντίνος είναι 19 μήνες μεγαλύτερος από τον αδελφό του. Η θέση του δεν είναι το ίδιο προβεβλημένη, όμως «είναι παίκτης ομάδας που βοηθά τους άλλους να παίζουν καλύτερα», εξηγεί ο πατέρας. «Με τον Έβαν (χαϊδευτικό του Ευάγγελος) βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε πολύ κοντά», δηλώνει από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος. Μια πολύ στενή σχέση λοιπόν για τους αδελφούς, που αντιμετώπισαν τα δύο τελευταία χρόνια το ίδιο πρόβλημα στα γόνατα, εξαιτίας της αύξησης του ύψους τους. «Είχαν επίσης την ατυχία να χάσουν τον παππού τους, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τους» προσθέτει η μητέρα τους, Αναστασία Τοπτσίδη.

«Κάνουμε τα πάντα για το καλύτερο δυνατό Ξέρουμε ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να δουλεύουμε. Θα πρέπει να βελτιωθώ στα αμυντικά μου καθήκοντα», λέει ο Ευάγγελος. «Κι εγώ να προσθέσω στο παιχνίδι μου ταχύτητα», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος. Μετά τους Λουκάκου, Ντεντόνκερ και Τίλεμανς, ο Πατουλίδης συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων ταλέντων που αναδεικνύουν τα τμήματα υποδομής της Άντερλεχτ.

«Θέλουμε ισοπαλία το Σάββατο»

Ο Κωνσταντίνος κι ο Ευάγγελος Πατουλίδης είναι δύσκολο να κρύψουν την ελληνική προέλευσή τους. «Τέσσερις παππούδες μας κατάγονταν από τη Μακεδονία» λένε οι δύο αδελφοί, που γεννήθηκαν στις Βρυξέλλες. Το παιχνίδι του Σαββάτου είναι λοιπόν σημειωμένο εδώ και πολύ καιρό στο ημερολόγιο της οικογένειας, αφού συμπίπτει επίσης με την εορτή του Ευάγγελου. Τα δύο αδέλφια θα βρίσκονται στις κερκίδες του σταδίου «Μποντουέν» κι όπως τονίζει ο «μικρός» Βαγγέλης «θα υποστηρίξουμε και τις δύο ομάδες. Το ιδανικό θα ήταν η ισοπαλία, αλλά βλέπω νίκη του Βελγίου με 2-1». Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος προβλέπει «1-1, γιατί οι Έλληνες θα έχουν μεγάλο κίνητρο την ημέρα της εθνικής γιορτής τους».

Σε κάθε περίπτωση, αμφότεροι ελπίζουν ότι και οι δύο ομάδες θα βρεθούν στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, τον Ιούνιο του 2018. «Ήμασταν πολύ μικροί για να βιώσουμε την απίστευτη νίκη στο Euro 2004. Ήμουν 4 ετών κι ο Έβαν 3», θυμάται ο Κωνσταντίνος. Αγαπημένος παίκτης τους στην Εθνική Βελγίου είναι ο Εντέν Αζάρ. «Κρίμα που δεν θα παίξει το Σάββατο. Από την Ελλάδα είναι φαν του Μήτρογλου» λέει ο Ευάγγελος, ενώ ο Κωνσταντίνος εκτιμά ιδιαίτερα τον Κώστα Μανωλά.

Τα δύο αδέλφια μιλούν τέλεια γαλλικά, ολλανδικά και άπταιστα ελληνικά, τα οποία εξασκούν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα με τα ξαδέλφια τους. Στο χωριό τους, η άφιξη της οικογένειας Πατουλίδη είναι πολυαναμενόμενη. «Ο δήμαρχος διοργανώνει έναν αγώνα με το γειτονικό χωριό κάθε καλοκαίρι. Πριν χάναμε πάντα αλλά τώρα, με τον Κώστα και τον Ευάγγελο, κερδίζουμε διαρκώς», αναφέρει η μαμά. Βέλγοι υπήκοοι, οι δύο αδελφοί μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια και μία ημέρα ίσως κληθούν να επιλέξουν Εθνική ομάδα. «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς», απαντά η μητέρα. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τα παιδιά μας υγιή, να κάνουν αθλητισμό, ενώ είναι και πολύ καλοί μαθητές. Τι άλλο να ζητήσεις;».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: