“Θα πάω στη Γερμανία, κανένας δεν μπορεί να με σταματήσει” δηλώνει με θράσος ο Τσαβούσογλου




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη πολιτική συγκέντρωση τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία παρά την απόφαση των τοπικών αρχών να κλείσουν τον χώρο, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στις σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων με αφορμή την εκστρατεία για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

“Θα πάω. Κανένας δεν μπορεί να με σταματήσει”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα Hurriyet έπειτα από την ανακοίνωση εκπροσώπου των δημοτικών αρχών του Αμβούργου ότι έκλεισε το κέντρο όπου ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει ο υπουργός επειδή δεν διέθετε σύστημα πυρανίχνευσης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Κυριακή το Βερολίνο για “φασιστικές ενέργειες” έπειτα από την απόφαση των γερμανικών αρχών να ανακαλέσουν την άδεια για την πραγματοποίηση τριών άλλων συγκεντρώσεων υπέρ του σχεδίου του για μεταρρύθμιση του τουρκικού Συντάγματος και για ενίσχυση των εξουσιών του. Οι προτάσεις του θα τεθούν σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Ο Ερντογάν χρειάζεται ισχυρή στήριξη από την τουρκική κοινότητα της Γερμανίας που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους για να διασφαλίσει την ενίσχυση των εξουσιών του, κάτι που όπως ο ίδιος διατείνεται είναι απαραίτητο για την ασφάλεια μιας χώρας που αντιμετωπίζει απειλές από ισλαμιστές και κούρδους ενόπλους και η οποία ακόμη ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Δυτικοευρωπαίοι αξιωματούχοι και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει ανησυχία ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον δημοκρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, αναζητείται νέος χώρος για τη συγκέντρωση του Τσαβούσογλου.

Να επιτρέψει και η Τουρκία προεκλογικές συγκεντρώσεις υπέρ Γερμανών πολιτικών…

«Εάν επιτρέψουμε τέτοιου είδους εμφανίσεις (Τούρκων πολιτικών) στη Γερμανία, τότε θα πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει και σε μας να κάνουμε προεκλογικές ομιλίες για τις γερμανικές εθνικές εκλογές και φυσικά να φροντίσει για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Τζεμ Εζντεμίρ, ο τουρκικής καταγωγής συμπρόεδρος των Πρασίνων, στην εφημερίδα Bild.

Oι Πράσινοι «παθαίνουν ναυτία στη σκέψη ότι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης προωθούν το τέλος της δημοκρατίας στην Τουρκία. Η ελευθερία των συναθροίσεων στη Γερμανία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να εμποδιστούν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εν τούτοις να καταστήσει σαφές ότι οι κανόνες του δημοκρατικού παιχνιδιού, μέσω των οποίων η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις εμφανίσεις της στη Γερμανία, ισχύουν και για τον προεκλογικό αγώνα εντός της Τουρκίας», τόνισε επίσης ο κ. Εζντεμίρ.

Θεσμοθέτηση απαγόρευσης προωθεί η Αυστρία

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να αλλάξει τη νομοθεσία ώστε να απαγορεύεται σε ξένους αξιωματούχους να εκφωνούν ομιλίες στην Αυστρία, αν απειλούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ή η δημόσια τάξη, μια κίνηση που φαίνεται να απευθύνεται στους Τούρκους πολιτικούς.

Ο Σομπότκα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους πολιτικούς να εισαγάγουν τις εσωτερικές τους διαμάχες στο αυστριακό έδαφος και ότι πρόκειται να στείλει ένα σχετικό νομοσχέδιο για να το εξετάσουν νομικοί προτού το παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή της Αυστρίας γίνεται την ώρα που η αγανάκτηση των Τούρκων είναι μεγάλη μετά την ακύρωση αρκετών πολιτικών εκδηλώσεων στη Γερμανία που είχαν στόχο να ενισχύσουν την υποστήριξη των Τούρκων υπηκόων που ζουν εκεί στο «ναι» στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σομπότκα τόνισε ότι η νέα νομοθεσία θα ισχύει και για την τουρκική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Με τη σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί (…) να απαγορεύσει σε έναν ξένο πολιτικό να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση (…), αν αυτό εξυπηρετεί την προστασία των ανθρώπινων και βασικών δικαιωμάτων», εξήγησε ο Αυστριακός υπουργός.

Ο Σομπότκα εξήγησε ότι αυτό ενδέχεται να σημαίνει απαγόρευση ταξιδίων, απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ή ακύρωση εκδηλώσεων.

Όταν ρωτήθηκε αν βάσει του νέου νομοσχεδίου ενδέχεται να επιβληθεί απαγόρευση να ταξιδέψει στη χώρα ο Ερντογάν, ο Σομπότκα διευκρίνισε ότι η ακύρωση μιας εκδήλωσης θα αρκούσε και ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι καλοδεχούμενος στην Αυστρία για επίσημες επισκέψεις, αλλά όχι για να τροφοδοτήσει την ένταση στο εσωτερικό της τουρκικής κοινότητας της Αυστρίας.

Πάντως ο συνταγματολόγος Τέο Έλινγκερ δήλωσε στον ORF ότι η απαγόρευση μιας προεκλογικής εκδήλωσης ξένων πολιτικών θα είναι «πολύ δύσκολο» να γίνει, εκτός κι αν αυτή απειλεί τη δημοκρατική τάξη ή είναι πιθανό να υποκινήσει σε βία.

Περίπου 116.000 Τούρκοι υπήκοοι ζουν στην Αυστρία, μια χώρα περίπου 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

07/03/2017 10:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: