Τεράστιο “διπλό” επί της Μπασκόνια ο Παναθηναϊκός : Επικράτησε 72-63 και ονειρεύεται πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ




Ο αμυντικός «πνιγμός» της Μπασκόνια, στον οποίο επιδόθηκε ο Παναθηναϊκός στα πρώτα 25 λεπτά της αναμέτρησης, όταν και βρέθηκε στο +22, βοήθησε τους «πράσινους» να… παραβλέψουν την αδρανοποίηση της επίθεσης τους στο τελευταίο δεκάλεπτο και να πάρουν το μόλις 4ο, αλλά «χρυσό», «διπλό» στη φετινή Euroleague.

Το «τριφύλλι» πέρασε νικηφόρα με 72-63 από την «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα», για την 28η αγωνιστική της Euroleague, αύξησε σε 17-11 το ρεκόρ του, που το κατατάσσει 5ο (υστερεί στην ισοβαθμία με την Φενέρ), και συνεχίζει να ονειρεύεται πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Με 2/2 νίκες του Παναθηναϊκού στις εναπομείνασες αγωνιστικές (με ΤΣΣΚΑ εντός και Μακάμπι εκτός) και ένα… στροβοπάτημα της Φενερμπαχτσέ (με Ρεάλ εκτός και Μπαρτσελόνα εντός), το σύνολο του Τσάβι Πασκουάλ «τερματίζει» 4ο και «αρπάζει» το πλεονέκτημα της έδρας από τα… χέρια του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Ο… εξωπραγματικός Παναθηναϊκός των πρώτων 25 λεπτών λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε… ιδανικό αυτόχειρα, όταν στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου «κόλλησε» στους 4 πόντους και είδε την Μπασκόνια να μειώνει σε 48-56 και να απειλεί με ανατροπή… Ωστόσο, ο Τζέιμς (11π., 6 στα κρίσιμο τελευταίο πεντάλεπτο) φρόντισε να κρατήσει όρθιους τους «πράσινους», για να πάρουν τη σκυτάλλη Καλάθης και Φελντέιν από τα 6.75 και να… επαναλειτουργήσει η άμυνα αποτρέποντας τον… εκτροχιασμό του Παναθηναϊκού. Σπουδαία εμφάνιση στα πρώτα 30 λεπτά από τον «συνήθη-ύποπτο», Κρις Σίνγλετον (18π., 8ρ.), ο Τζέιμς Γκιστ (11π., 8ρ., 3κλ.) αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο της άμυνας με την επίθεση, ενώ ο Νικ Καλάθης (8π., 8ασ.) έδωσε νέο ρεσιτάλ… καθοδήγησης και δημιουργίας για το 4ο διπλό σε 14 εκτός έδρας αγώνες.

Από τους Βάσκους, που υποχώρησαν στην 7η θέση (16-12, υστερεί στην ισοβαθμία με την Αναντολού), προσπάθησε ο Άνταμ Χάνγκα με 13 πόντους, αλλά με 4/24 τρίποντα η Μπασκόνια δεν είχε τύχη…

Στην «Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα» βρέθηκε και ο «ισχυρός άνδρας» του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Τα δεκάλεπτα: 6-24, 21-37, 37-54, 63-72

Η αμυντική προσήλωση του Παναθηναϊκού στο πρώτο δεκάλεπτο βοήθησε τους «πράσινους» να πραγματοποιήσουν ένα… ονειρικό ξεκίνημα. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας περιόρισαν στους 6 πόντους την Μπασκόνια σε αυτό το διάστημα, με τους Βάσκους να μην μπορούν να βρουν λύσεις από τα 6.75 (0/6 τρίποντα στο α’ δεκ.), τη στιγμή που «πράσινη» δημιουργία, ριμπάουντ και inside game εκτόξευαν τη διαφορά για το «τριφύλλι». Με τον Καλάθη να δίνει ρυθμό και να «βγάζει» συνεργασίες με Σίνγκλετον (7π.) και Γκιστ (7π.) κοντά στο καλάθι, ο Παναθηναϊκός σήκωσε γρήγορα κεφάλι στο σκορ και στο 6΄ ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 4-14. Όταν μάλιστα μπήκαν στην… εξίσωση και οι «τρίποντες-βόμβες» των Σινγλετον και Γκάμπριελ οι «πράσινοι» ξέφυγαν εκτόξευσαν τη διαφορά στους 18 πόντους (6-24 στο 10΄). Στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου και με τον Καλάθη στον πάγκο για ανάσες ο Παναθηναϊκός υστέρησε στην κυκλοφορία της μπάλας και με τους Λάρκιν, Χάνγκα να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση οι Βάσκοι απάντησαν με επιμέρους σκορ 12-5 για να μειώσουν στο 15΄ στο -11 (18-29). Ο Πασκουάλ επανέφερε στο παρκέ τον Καλάθη και ο Παναθηναϊκός «έδεσε» και πάλι σε άμυνα και επίθεση, περιόρισε την κυκλοφορία της μπάλας των γηπεδούχων, και απάντησε με δικό του επιμέρους σκορ 3-8, για να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια με διαφορά ασφαλείας (+16, 21-37).

Με τον Καλάθη να συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ δημιουργίας και τους Φελντέιν, Σίνγλετον να ευστοχούν σε back to back τρίποντα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν… αγχώθηκε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, αλλά κατάφερε στο 25΄ να ξεφύγει ακόμη και με +22 (25-47). Κάποια λάθη βοήθησαν τους Βάσκους να τρέξουν ένα επιμέρους σκορ 12-4 και να μειώσουν σε 37-51, αλλά ο Γκάμπριελ ήταν εκεί για να γράψει στην εκπνοή το +17 (37-54) από τα 6.75.

Στον…επίλογο της αναμέτρησης η παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού έκανε… φτερά (έμεινε στους 4 πόντους μέχρι το 35΄), τα λάθη έδιναν και… έπαιρναν με αποκορύφωμα το αντιαθλητικό του Γκιστ στον Ντιόπ και οι Βάσκοι πλησίασαν με απειλητικές διαθέσεις στο -8 (48-56). Ο Τζέιμς έδωσε ανάσες (4 σερί πόντοι), ενώ ο Φελντέιν από τα 6.75 χάρισε στην ομάδα του και πάλι διψήφια διαφορά (52-63 στο 37΄). Ο Αμερικανός γκανρτ με 2/2 βολές κράτησε το +10, αλλά νέα λάθη, αυτή τη φορά από τον Φελντέιν, έφεραν την ομάδα του Σίτο Αλόνσο και πάλι σε απόσταση αναπνοής (61-67, 39΄). Γκιστ και Καλάθης προσέφεραν επιθετικά (63-70), ο Λάρκιν αστόχησε σε κομβικό λέι απ και ο Σίνγκλετον με 2/2 βολές σφράγισε τη νίκη του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πατέρνικο (Ιταλία), Μάντιλα (Φινλανδία), Ομπρκνέβιτς (Σερβία)

Οι συνθέσεις:

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (Σίτο Αλόνσο): Λάρκιν 7 (1), Βόιτμαν 12, Χανγκά 13 (1), Μπουμπουά, Μπλάζιτς, Ντιόπ 7, Τίγι 2, Λαπροβίτολα 5 (1), Σενγκέλια 6, Μπάντιντζερ 11 (1), Λουζ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (2), Νίκολς 2, Ρίβερς, Τζέιμς 11 (1), Παππάς 4, Φελντέιν 8 (2), Γκιστ 11 (1), Γκάμπριελ 6 (2), Μπουρούσης 4, Καλάθης 8.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: