Σάλος για δείπνο Νεοφύτου-Ακιντζί: Φωνάζουν τα κόμματα, δικαιολογεί ο ΔΗΣΥ, χαιρετίζει το ΑΚΕΛ




Σάλο έχει ξεκησώσει στην Κύπρο δημοσίευμα σχετικά με το δείπνο του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί.

Τα κόμματα εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις επιτιθέμενα στον Νεοφύτου. Ωστόσο ο ΔΗΣΥ, με ανακοίνωσή του, δικαιολόγησε την κίνηση του προέδρου του.

ΔΗΚΟ: Ο κ. ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ, ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΟΤΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

Η σπουδή του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, να σπεύσει δια ζώσης, να διαβεβαιώσει τον κατοχικό ηγέτη, ότι ως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, δεν γνώριζε για την τροπολογία περί Ενωτικού Δημοψηφίσματος, σε συνδυασμό με την κατάθεση πρότασης νόμου από τον ΔΗΣΥ για μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού σχολικών εορτασμών από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας, εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ετοιμάζεται για την μεγάλη υπαναχώρηση.

Ετοιμάζονται να συμμορφωθούν με τις τουρκικές αξιώσεις και να υποκύψουν στους τουρκικούς εκβιασμούς.

Αυτή εξάλλου είναι και η προσφιλής τακτική του κ. Αναστασιάδη στις διαπραγματευσεις εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Νεοφύτου οφείλει να ξεκαθαρίσει δημόσια:

Έχει υποσχεθεί στον κατοχικό ηγέτη ότι θ’ανατρέψει την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα;

  • Θα δικαιολογήσει τις τουρκικές αιτιάσεις και θ’αποενοχοποιήσει για μια ακόμα φορά την τουρκική πλευρά;
  • Πως είναι δυνατόν από τη μια το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να δηλώνει σε ξένους πρέσβεις ότι είναι αδικαιολόγητη η τούρκικη πλευρά, ενώ από την άλλη ο ΔΗΣΥ δια της πρότασης του να δημιουργεί την εντύπωση ότι ευθύνεται η Βουλή για το σημερινό αδιέξοδο;

Κίνημα Αλληλεγγύη

«Την ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού παρότρυνε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει “ειλικρινά” με τον κύριο Ακιντζί, ο Πρόεδρος του Συναγερμού βρισκόταν ήδη ένα βήμα πιο μπροστά. Όπως παραδέχθηκε και δημόσια, είχε μυστικό δείπνο με τον κατοχικό ηγέτη, με “κυρίως πιάτο” το Κυπριακό, για να παραδώσει και πιστοποιητικό “καλής διαγωγής”.

Εξού και ο Μουσταφά Ακιντζί, την ίδια μέρα γεμάτος αυτοπεποίθηση, τόνιζε ότι έχει δίκιο στο θέμα της διδασκαλίας του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, ότι γίνονται επαφές, και ότι περιμένει να γίνει η “διευθέτηση” όπως την αποκάλεσε».
Αυτό ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Λίγες ώρες μετά, η ηγεσία του Συναγερμού, κατέθετε πρόταση στη Βουλή για μεταφορά της αρμοδιότητας λήψης απόφασης για τους σχολικούς εορτασμούς, από το νομοθετικό σώμα στον υπουργό Παιδείας».

«Η μυστική διπλωματία από πλευράς του Προέδρου του Συναγερμού δεν είναι καινούρια. Απόλυτα εξοικειωμένος με τις μυστικές επαφές με διάφορους αξιωματούχους Οργανισμών και πρεσβειών στη Λευκωσία, απλά επανέλαβε εαυτόν, συναντώντας στα κρυφά ακόμα και τον κατοχικό ηγέτη» είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε μετά την επίδοση των “διαπιστευτηρίων” του στον κύριο Ακιντζί, ο Πρόεδρος του Συναγερμού να αποκαλύψει και σε ποιες δεσμεύσεις προέβη στο εν λόγω δείπνο» σημείωσε ο κύριος Σελινόπουλος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, ανέφερε ότι «η εμπειρία από τα αποτελέσματα της πολιτικής των δείπνων με τον κατοχικό ηγέτη και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται σε αυτά, είναι πικρή.

Από το τελευταίο δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί προέκυψε η πενταμερής. Από το δείπνο Αβέρωφ – Ακιντζί, τι θα προκύψει άραγε;».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να διευκρινίσει κατά πόσο η πραγματοποίηση του εν λόγω δείπνου ήταν σε γνώση του και αν είχε την έγκριση του» τόνισε ο κύριος Σελινόπουλος.

«Στο τέλος, το Κυπριακό το διαχειρίζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες οποίοι θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να τους ενδιαφέρει η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού» είπε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης.

Οικολόγοι

“Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα στην εφημερίδα “ΣΗΜΕΡΙΝΗ” την είδηση ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

“Αν αληθεύει το δημοσίευμα, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πρέπει να δώσει εξηγήσεις για αυτή την είδηση. Όπως παρουσιάζεται, δημιουργείται η εντύπωση ότι ξεπέρασε τα εσκεμμένα με την κρυφή συνάντηση του με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί.

“Από πότε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αντικαθιστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;

“Ήταν ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για το μυστικό δείπνο;

“Είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν το μυστικό δείπνο ο κ. Ακιντζί μίλαγε για διόρθωση του λάθους της Βουλής;

“Το “μυστικό δείπνο” Νεοφύτου – Ακιντζί επιβεβαιώνει την εντύπωση ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο πρόεδρος είναι έτοιμοι να δώσουν τα πάντα στους Τούρκους για την επανέναρξη των συνομιλιών.

“Υπενθυμίζουμε στον κ. Νεοφύτου ότι εξουσιοδοτημένος για τις συνομιλίες είναι μόνο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Εκτός εάν βιάζεται να τον αντικαταστήσει, ένα χρόνο νωρίτερα…”, αναφέρουν.

Συμμαχία Πολιτών

Από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε για το δείπνο που είχε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι ο κ. Νεοφύτου θα ήταν καλό να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ή το Εθνικό Συμβούλιο, αν ποτέ το συγκαλέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για το τι διαμείφθηκε στο δείπνο και ποιες είναι οι δικές του εκτιμήσεις μετά και το δείπνο αναφορικά με τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Δικαιολογεί ο ΔΗΣΥ

Είναι πολύ καλά γνωστή η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι επιβάλλεται διάλογος για επίλυση του Κυπριακού και η παράταξή μας πολιτεύεται πάντα με γνώμονα μια πολιτική συμφωνία που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και την σημερινή ανώμαλη κατάσταση στον τόπο μας.

O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού προσκλήθηκε και βεβαίως αποδέχτηκε την πρόσκληση και παρευρέθηκε σε δείπνο που οργάνωσαν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και ο Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Επιμελητηρίου, με συμμετοχή κα του Τουρκοκυπριακού ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Αντικείμενο αυτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν μια γενικότερη προσπάθεια για αποκατάσταση κλίματος συνεννόησης και συμβολή στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΒΕ είναι προτιμότερο «να μιλά ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο».

Ασφαλώς το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το κυπριακό. Επρόκειτο, βεβαίως για μια άτυπη, φιλική συνάντηση.

Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι η θέση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και ότι είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά αποκλίνει με οποιοδήποτε τρόπο από το συμφωνημένο πλαίσιο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιδιώκει πάντοτε μια αποδεκτή συμφωνία στο πλαίσιο των αποφάσεων των Η.Ε. για μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία.

Τέτοιου είδους συναντήσεις είναι επιβεβλημένες και ο Πρόεδρος του κόμματος πραγματοποίησε, πραγματοποιεί και θα συνεχίσει να έχει όποιες επαφές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος και στην αλληλοκατανόηση με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου. Στόχος παραμένει να πετύχουμε την επανέναρξη του διαλόγου για μια σωστή λύση του κυπριακού.

Χαιρετίζει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντοτε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: