Πρώτη Τίλερσον για Κυπριακό ως “Πόντιος Πιλάτος”: Επιστρέφει στην Κύπρο ο Έσπεν Άιντα




Του Κώστα Βενιζέλου

Την τακτική των ίσων αποστάσεων ακολουθεί και ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρεξ Τίλερσον. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, με δική του πρωτοβουλία, είχε χθες βράδυ την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ αργότερα μίλησε και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται στο Πακιστάν εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας.

Η πρακτική αυτή, δηλαδή των ίσων αποστάσεων, είναι βαθιά ριζωμένη στη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και είναι αποτέλεσμα των πιέσεων της Άγκυρας για εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς. Ο κ. Τίλερσον, ως διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, είχε πολλές επαφές στο παρελθόν με την κυπριακή Κυβέρνηση. Χθες, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζήτησαν το Κυπριακό, διμερή θέματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, χθες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, Κορνήλιος Κορνηλίου, διαβίβασε την επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Κύπριος πρέσβης ενεχείρισε την επιστολή στη διευθύντρια του Γραφείου του Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού. Στην επιστολή ο Πρόεδρος ενημερώνει τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με βασικό θέμα την αποχώρηση Ακιντζί από τις συνομιλίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, στέλνουν στη Λευκωσία τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για να πραγματοποιήσει έναν νέο γύρο επαφών με στόχο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Άιντα θα έχει συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί και τον Ακιντζί. Η Λευκωσία, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμηνύει ωστόσο πως η ρητορική της Άγκυρας δεν προσφέρει τίποτε. Εάν η Τουρκία ήθελε λύση, ανέφερε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης, τότε δεν θα έθετε θέμα παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ στους πολίτες της και θα συναινούσε σε καθορισμό ημερομηνίας για νέα συνάντηση στη Γενεύη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΜΕ ΑΪΝΤΑ ΚΑΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ»

Μια εκδήλωση για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον με θέμα τη στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη σε μια ενωμένη Κύπρο.

Οργανωτής, το Atlantic Council. Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, είναι οι συμμετοχές. Μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και η ανώτερη πολιτική συντάκτρια του «Πολίτικο» Sara Stefanini.

Σημειώνεται πως το «Πολίτικο» είχε επιτεθεί πρόσφατα κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (τον έθεσε εκτός… Κυπριακού) ενώ σε άλλο δημοσίευμά του είχε αναφερθεί αρνητικά για τον ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό. Τόσο στην Αθήνα όσο και τη Λευκωσία φαίνεται να γνωρίζουν την πηγή των διαρροών αυτών.

Έδαφος ψευδοκράτους η Μόρφου!

Η κατεχόμενη Μόρφου είναι έδαφος των κατεχομένων “αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και είναι πολύ σημαντική περιοχή για τους Τ/κ” είπε ο “πρωθυπουργός” Χουσεϊν Οζγκιουργιούν. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ομιλία του κατά την τελετή τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για το “νοσοκομείο” στην κατεχόμενη Μόρφου είπε ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το θέμα της επιστροφής της Μόρφου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ότι όποιες δηλώσεις και αναφορές γίνονται επί του θέματος δημιουργούν ασταθή κατάσταση για την περιοχή και ότι δεν είναι έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Νουθεσίες στον Αναστασιάδη

«Aν ο Αναστασιάδης δεν θέλει να συνεχίσει ας το πει κι εμείς θα τερματίσουμε αυτή την δουλειά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην τουρκική εφημερίδα «Milliyet».  «Ο Ε/κ ηγέτης είναι προσωπικός μου φίλος. Στήριξε το σχέδιο Ανάν. Ακόμη κρύβεται πίσω από αυτό. Ας μην κρύβεται πίσω από αυτό. Ας είναι ηγέτης. Ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός. Αν με πολιτική ανησυχία αρχίσεις να δείχνεις αδυναμία λόγω εκλογών, τότε ακόμη και ένα μικρό κόμμα όπως το ΕΛΑΜ σε παίρνει από το πόδι και σε σέρνει στις πλατείες», είπε.

Πρόσθεσε «προειδοποιώ τον Αναστασιάδη ως φίλος. Να μην πηγαίνει πίσω από αυτά τα δημοφιλή κόμματα. Αν ο Αναστασιάδης δεν θέλει λύση να το πει κι εμείς θα τελειώσουμε αυτή τη δουλειά. Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα καθίσουμε με την “ΤΔΒΚ” και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντίδραση για αναφορές του Προέδρου σε μειοψηφία

Ο “πρωθυπουργός” του ψευδοκράτους Χουσεϊν Οζγκιουργιούν σχολιάζοντας αναφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (στη συνέντευξη στον Φιλελεύθερο) σχετικά με το ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εξίσωση μειοψηφίας και πλειοψηφίας είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμερίζεται τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Ο κ. Οζγκιουργιούν διερωτήθηκε ακόμα πως μπορεί η ε/κ πλευρά να μιλά για μη ίση μεταχείριση στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ίσα και όμοια με τις άλλες χώρες, όπως είναι την Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία.

“Είναι ίση σε πληθυσμό με τις χώρες αυτές;” διερωτήθηκε ο “πρωθυπουργός”. Αν η ε/κ και ελληνική πλευρά δεν αλλάξει τη συμπεριφορά της τότε δεν είναι δυνατή η εξεύρεση ομόσπονδης λύσης, σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν ο οποίος είπε ακόμα ότι, μέχρι στιγμής δείγματα καλής θέλησης μόνο η τ/κ πλευρά έχει δείξει και ότι η ευθύνη της μη λύσης επιβαρύνει την ε/κ πλευρά.

Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του

«Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τιμωρήσουμε τη Ρωσία για την παράνομη επιθετικότητα της στην Ανατολική Ευρώπη, για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι και για την παρέμβαση της στις δικές μας εκλογές. Αλήθεια, πως μπορούμε να εμπιστευθούμε κάποιον που έχει τόσο στενή σχέση με την κυβέρνηση Πούτιν και μάλιστα ως υπουργό εξωτερικών;» υποστηρίζει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μάρτιν Χέινριχ.

Ο Τίλερσον έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2103, ο Ρώσος πρόεδρος του απένειμε τιμητική διάκριση για «την ενίσχυση της συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: