Πορτρέτο του Μάο σχεδιασμένο από τον Γουόρχολ βγαίνει στο σφυρί στο Χονγκ Κονγκ




Ένα πορτρέτο σε μεταξοτυπία του πρώην κινέζου ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ που ζωγράφισε το 1973 ο ‘Αντι Γουόρχολ βγαίνει στο σφυρί στις 2 Απριλίου στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby΄s που διοργανώνει τη δημοπρασία.

Η πώληση μπορεί να αποφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 14 εκατ. ευρώ), εκτιμά ο Σόθμπις υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την υψηλότερη εκτίμησή του μέχρι σήμερα για έναν πίνακα στην Ασία και για την πρώτη “σημαντική” πώληση σύγχρονης δυτικής τέχνης στο Χονγκ Κονγκ.

Η δημοπρασία πραγματοποιείται μεσούσης της αυξημένης ζήτησης έργων από συλλέκτες της περιοχής, κυρίως από την Κίνα. Οι κινέζοι αγοραστές μπορεί ωστόσο να την αγνοήσουν γιατί τα διάσημα πορτρέτα του Μάο από τον πάπα της pop art θεωρούνται επίμαχα στην Κίνα.

Το 2013 από μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γουόρχολ στη Σανγκάη αφαιρέθηκαν δέκα πορτρέτα σε μεταξοτυπία και με ακρυλικό του “Μεγάλου Τιμονιέρη”, ωστόσο, μετά την πραγματοποίηση της έκθεσής του στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη. Η “αφαίρεση” έγινε έπειτα από αμοιβαία απόφαση των συντηρητικών κύκλων της Σανγκάης και του Πεκίνου όπου είχε ανεβεί η έκθεση, είχε εξηγήσει τότε το μουσείο Andy Warhol του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι “είχε κάποια ανησυχία όσον αφορά την έκθεσή τους”.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: