“Πιστεύω υπάρχει δέσμευση και από τους δύο ηγέτες στη διαδικασία”, επιμένει ο Άιντα

Ανησυχώ κατά πόσο θα υπάρξει μια ‘δομημένη διαδικασία’ στις συνομιλίες, δηλώνει ο Άιντε στο ΚΥΠΕ . EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Τη βεβαιότητα ότι και κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα διαπιστώσει ότι υπάρχει δέσμευση προς τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Άιντα, ο οποίος έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είπε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν καλή, και πρόσθεσε ότι μελετούν τόσο τρόπους να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αλλά και τρόπους που αφορούν τη διαδικασία όταν επαναρχίσει.

Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει μια κοινή διαπίστωση ότι όταν ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, που θεωρώ ότι θα το ξεπεράσουμε, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρόνο όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται ούτως ώστε να διαμορφώσουμε τη διαδικασία για τα τελευταία θέματα που εκκρεμούν.

Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος μίλησε δημοσίως για την ανάγκη όπως επανεξεταστεί η μεθοδολογία που ακολουθείται.

“Συμφωνώ απόλυτα με αυτό και συζητήσαμε για κάποιες ιδέες. Αυτές τις ιδέες θα τις συζητήσω και με τον κ. Ακιντζί”, είπε και πρόσθεσε ότι αφορούν το πώς μπορούν να δομηθούν τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποια είναι σημαντικά και ποια είναι δευτερεύοντα.

Πιστεύω, είπε, ότι υπάρχει θέληση και αναφερόμενος στις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι ίσως ήταν οι πιο δύσκολες της όλης διαδικασίας.

Παρά ταύτα, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αφήσουμε την πρόοδο των τελευταίων 22 μηνών να καταστραφεί από κάτι που δεν αφορά τις ίδιες τις συνομιλίες αλλά είναι εξωτερικό θέμα (η τροποποίηση της Βουλής και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν).

Λέγοντας ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, ο Άιντα είπε πως οι δηλώσεις του γενικότερα περί αισιοδοξίας ότι η διαδικασία αυτή έχει πραγματικές δυνατότητες επιτυχίας πηγάζει από την εμπιστοσύνη, τις ηγετικές ικανότητες και την θέληση των ηγετών.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε, η εμπιστοσύνη δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο και κάλεσε την κοινωνία των πολιτών, τους επιχειρηματίες, τις οργανώσεις, τα ΜΜΕ να συμβάλουν λέγοντας ότι μόνο όταν αφεθούν οι δύο ηγέτες να ηγηθούν και να εδραιώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους θα υπάρξει ελπίδα για να εδραιωθεί και η απαραίτητη εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

“Αυτό είναι δυνατόν, δεν έχω παρατηρήσει τίποτε, ούτε τις τελευταίες εβδομάδες που να υπονοεί ότι δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η διαίρεση της Κύπρου”, είπε και εξέφρασε βεβαιότητα ότι είναι στα πλαίσια του εφικτού.

Ανέφερε ότι κάποια θέματα, που είναι μεν εκτός των διαπραγματεύσεων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία ειδικά όταν ξυπνούν φόβους και ανησυχίες στις κοινότητες και είπε ότι ακόμη και εάν ξεπεραστεί αυτό το τρέχον ζήτημα μπορεί να υπάρξουν και άλλες προσπάθειες για να εκτροχιαστεί η διαδικασία. Σημειώνοντας ότι είναι σεβαστές και οι δύο θέσεις, και εκείνων που θέλουν λύση και εκείνων που είναι εναντίον της λύσης, είπε ότι όσοι εναντιώνονται θα εξεύρουν τρόπους να οδηγήσουν τις δύο ηγεσίες στο να πιστεύουν ότι η διαδικασία είναι βασικά πρόβλημα μεταξύ τους και όχι ένα πρόβλημα μεταξύ εκείνων που είναι υπέρ και εκείνων που είναι κατά της λύσης.

“Θέλουμε να επιστρέψουμε στο σημείο που ήμασταν, δεν μπορώ να σας πω πότε, αλλά θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν” είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον πρότεινε κάτι συγκεκριμένο, όπως την πραγματοποίηση δείπνου, ο κ. Άιντα είπε ότι συζητήθηκαν κάποιες ιδέες και συνέστησε υπομονή μέχρι να συναντηθεί αύριο και με τον κατοχικό ηγέτη.

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται 100% σίγουρος ότι οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι πολύ λίγα πράγματα είναι 100% σίγουρα στη ζωή αλλά τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει οποιοδήποτε κίνητρο από οποιονδήποτε από τους δύο ηγέτες να μην επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Οπως είπε, και οι δύο έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στη λύση, έχουν εκλεγεί από μια βάση που τάσσεται υπέρ της λύσης και έχουν επενδύσει 22 συνεχόμενους μήνες στις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι εάν μια από τις δύο πλευρές δεν θελήσει να συνεχίσει αυτό δεν θα είναι κατανοητό.

“Δεν άκουσα κάτι τέτοιο σίγουρα εδώ και και είμαι σίγουρος ότι αύριο όταν θα πάω στον βορρά θα ακούσω επίσης μια δέσμευση στη διαδικασία` είπε. Ο κ. Άιντα ανέφερε ότι κάποια θέματα θα πρέπει να διευθετηθούν εκ των προτέρων αλλά η θέληση, είπε, είναι εκεί. “Αυτή είναι η σθεναρή μου πεποίθηση” κατάληξε.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/03/2017 14:50

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal