Πίρι: Ισχύει η θέση του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας




Η επίσκεψή μου στην Τουρκία δεν μου έδωσε οποιουσδήποτε λόγους για αναθεώρηση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ανέφερε, σε άρθρο της στον ιστότοπο politico, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Ολλανδή Ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι.

Η κ. Πίρι, η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία, επεσήμανε πως το να μιλά κανείς για ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, υπό τις παρούσες συνθήκες, στερείται αξιοπιστίας – “ιδιαίτερα υπό το φως των αδικαιολόγητων κατηγοριών του (Τούρκου Προέδρου) κ. Ερντογάν ότι οι Κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας ακολουθούν `πρακτικές των Ναζί`”.

Αναφερόμενη στο επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία, η κ. Πίρι ανέφερε πως ο τουρκικός λαός αξίζει να έχει δημοκρατία, αλλά εάν η πλειοψηφία εγκρίνει τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τον ερχόμενο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον η νέα δομή διακυβέρνησης στη χώρα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ολλανδή Ευρωβουλευτή, το να εθελοτυφλεί κανείς έναντι της συμπεριφοράς της τουρκικής κυβέρνησης είναι κάτι που θα στείλει ένα λανθασμένο σινιάλο στις άλλες υποψήφιες χώρες από τις οποίες η ΕΕ απαιτεί να είναι αυστηρά προσκολλημένες στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές.

“Για τώρα, η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στη συνεργασία, παρά στην προσχώρηση. Τους επόμενους μήνες ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε κοινό έδαφος επί σημαντικών θεμάτων, όπως η διαδικασία για ελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, ο κοινός αγώνας κατά της τρομοκρατίας και για εξεύρεση μιας διευθέτησης στη συριακή διένεξη”, σημείωσε ο κ. Πίρι.

Πρόσθεσε πως “πρέπει να σταθούμε δίπλα σε αυτούς στην Τουρκία που πιστεύουν στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες”, επισημαίνοντας πως κάνοντάς το αυτό τώρα σημαίνει παρότρυνση της τουρκικής κυβέρνησης να επιστρέψει στο δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στην Τουρκία, η κ. Πίρι είπε πως πολλοί της είχαν πει να αναμένει “μια νευρική ατμόσφαιρα”, προσθέτοντας πως είχαν δίκαιο.

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη συνάντησή της με το φιλοκουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης HDP, καθώς και σε αυτήν με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Μεχμέτ Σιμσέκ, που επιβεβαιώθηκε, όπως σημείωσε, την τελευταία στιγμή, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος της ανέφερε πως η ΕΕ δεν κατανοεί σε ικανοποιητικό βαθμό την κατάσταση στην Τουρκία.

Η κ. Πίρι επεσήμανε πως αυτός έχει κάποιο δίκαιο καθώς ο πόλεμος στη Συρία έχει στείλει ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία και έχει καταστήσει τη χώρα στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο από το Ισλαμικό Κράτος όσο και από το PKK, ενώ η απόπειρα πραξικοπήματος πέρσι το καλοκαίρι όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 248 αθώοι πολίτες αλλά άφησε και ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας σε απόλυτο σοκ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτά τα γεγονότα “δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για καταπίεση των φωνών που εκφράζουν αντίθετη άποψη, υπόσκαψη του κράτους δικαίου και περιγραφή των πολιτικών αντιπάλων ως υποστηρικτών της τρομοκρατίας, όπως έπραξε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

“Ούτε η συνήθεια της τουρκικής κυβέρνησης να απειλεί την Ευρώπη όταν αισθάνεται προσβεβλημένη αποτελεί μια εποικοδομητική προσέγγιση. Μια τέτοια συμπεριφορά υπονομεύει την αξιοπιστία της ως πολιτικού εταίρου”, πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/03/2017 10:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: