Παπαδόπουλος: Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται και πάλι ενώπιον της τουρκικής προκλητικότητας




Ευχή όλων είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αρκεί η Τουρκία να πάψει να θέτει όρους για την συνέχισή τους, δήλωσε σήμερα ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, έχοντας συζητήσει με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο όλες τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Για παράδειγμα, συνέχισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε ότι θα πρέπει να τίθενται όροι ουσίας, όπως είναι η αποδοχή των «4 ελευθεριών των Τούρκων» προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ή από την άλλη να αποδεχθούμε ότι θα έχει το δικαίωμα του τούρκικο Υπουργείο Εξωτερικών να αποφασίζει ποια είναι η ορθή ελληνική Παιδεία στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα».

Κατά τη γνώμη του, «φαίνεται πως η τούρκικη πλευρά έχει αποφασίσει να οδηγήσει τα πράγματα σ’ ένα αδιέξοδο», και εμείς, πρόσθεσε, δεν πρόκειται, και δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.

Κατά την διάρκεια περίπου μιας ώρας συνάντησή τους, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό και για το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο «από τουρκικής πλευράς», όπως συμφωνούν.

Ο κ. Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε και στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε στον Πρόεδρο Παυλόπουλο την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα η οποία, όπως τόνισε, «έχει τηρήσει μια ξεκάθαρη θέση αρχών, που μας βοηθούν να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Δυστυχώς», συνέχισε, «Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται για ακόμα μία φορά ενώπιον μιας κλιμακούμενης τουρκικής αδιαλλαξίας, προκλητικότητας και επεκτατικότητας, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία αλλά και ένας καλός συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να καταφέρουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Για τις διαρκώς κλιμακούμενες εξελίξεις στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως είναι για αυτόν είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταση, «και αυτές οι προκλήσεις – είπε – δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες». Ελλάδα και Κύπρος, σημείωσε, πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται, έτσι ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλητικές ενέργειες».

Σε καμία περίπτωση, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές θα γίνουν ανεκτές, και σημείωσε ότι κατά την συνάντησή του με τον κ. Παυλόπουλο, δεν διέκρινε σε αυτόν καμία ανησυχία, τουλάχιστον όσον αφορά την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις.

Στο σημερινό του πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και ξεχωριστή ενημερωτική συνάντηση, για το Κυπριακό και όλες τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή, με τους πρώην Πρωθυπουργούς και πρώην Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμάρα. Είδε τον πρώτο αμέσως μετά από την συνάντησή του στο Προεδρικό και με τον δεύτερο θα τα πουν απόψε σε φιλικό δείπνο εργασίας.

Το Σάββατο, ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι ένας εκ των ομιλητών στο 3ήμερο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα ξεκινήσει σήμερα με ομιλία του Προέδρου Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα συμμετάσχει σε μία συνεδρία-συζήτηση υπό τον γενικό τίτλο «Γεωπολιτική των Ευρωπαϊκών Συνοριακών Γραμμών» και μεταξύ άλλων θα αναφερθεί και στο Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 02/03/2017 16:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: