Ολάντ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί σοβιετικούς μηχανισμούς επηρεασμού της κοινής γνώμης

FILE PHOTO. Russian President Vladimir Putin (R) and French President Francois Hollande (L). EPA, SERGEI CHIRIKOV
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί «όλα τα υπάρχοντα μέσα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη», ορισμένες φορές ακόμη και με διαδικασίες που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ενωση, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επηρεάσει την κοινή γνώμη», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται πλέον για την ίδια ιδεολογία με εκείνη της Σοβιετικής Ενωσης…ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται οι ίδιες διαδικασίες, με επιπλέον τεχνολογίες».

Για τον Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται για «μία στρατηγική επιρροής, δικτύων, με πολύ συντηρητικές θέσεις στον τομέα των ηθών, αλλά και με το πρόσχημα της υπεράσπισης της χριστιανοσύνης απέναντι στο ισλάμ».

«Ας μη υπερβάλλουμε, αλλά ας παραμείνουμε σε εγρήγορση», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian και Gazeta Wyborcza πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σήμερα στις Βερσαλλίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Φρανσουά Ολάντ είχε ζητήσει την επιστράτευση όλων των αναγκαίων μέσων του Κράτους κατά των απειλών από τον κυβερνοχώρο που αφορούν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Μετά το Συμβούλιο Αμυνας την περασμένη Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα πρέπει να μπορέσει να κηλιδώσει την προεκλογική εκστρατεία και την ψηφοφορία, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική διπλωματία πληθαίνει τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ρωσικής ανάμειξης.

«Τι επιδιώκει η Ρωσία;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Γαλλίας και δίνει την απάντηση: «να απλώσει την επιρροή της στον χώρο που ήταν άλλοτε δικός της εντός της Σοβιετικής Ενωσης», όπως συμβαίνει με την Ουκρανία.

«Θέλει να συμμετάσχει στη επίλυση των συρράξεων στον κόσμο, προς όφελός της», κυρίως στη Συρία, « να εμφανισθεί ως δύναμη» και να «δοκιμάσει τις αντοχές μας».

Ο Φρανσουά Ολάντ ζητεί την αποκάλυψη των ιδεολογικών επιχειρήσεων για να ειπωθεί ξεκάθαρα «ποιος είναι με ποιον, ποιος χρηματοδοτείται από ποιον»« και «για ποιον λόγο τα κινήματα της άκρας δεξιάς συνδέονται λιγότερο η περισσότερο με τη Ρωσία».

06/03/2017 10:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: