Όχι Αυστρίας στις προεκλογικές καντρίλιες Ερντογάν: Νέα ένταση Βιέννης – Άγκυρας ξεσπά




Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις που ενισχύθηκε τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Άγκυρας σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμά του της 16ης Απριλίου προς επέκταση των υπερεξουσιών του και εγκαθίδρυση προεδρικού καθεστώτος, υποβόσκει από τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2014.

΄Ηταν τότε που ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη της χώρας του, είχε έλθει ανεπίσημα στη Βιέννη και είχε μιλήσει σε 13.500 οπαδούς του κόμματός του στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, στις οποίες αναδείχθηκε τελικά πρόεδρος.

Η Αγκυρα είχε αντιδράσει τότε έντονα στις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι με την εμφάνισή του ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να προκαλέσει διχασμό στην αυστριακή κοινωνία, “διότι η ενσωμάτωση είναι ένα λεπτό και μερικές φορές δύσκολο ζήτημα και μια λάθος ομιλία μπορεί να μας ρίξει πίσω και να δηλητηριάσει το κλίμα”.

Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου χρειάζεται – όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014 – και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των πάνω από 114.000 Τούρκων που ζουν σήμερα στην Αυστρία και που διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα, έχοντας δικαίωμα ψήφου στη χώρα τους.

Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους .

Σε σχέση με την αυστρο-τουρκική ένταση, είχαν προηγηθεί χρόνια νωρίτερα, τόσο σε επίπεδο Τούρκων διπλωματών όσο και των ίδιων των επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι κατά καιρούς κριτικές τους απέναντι στην αρνητική στάση που τηρούσε και εξακολουθεί να τηρεί στην ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας η επίσημη Βιέννη, η οποία δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης του περασμένου Ιουλίου και στις “ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στην χώρα” και τις “απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη”.

Μία από τις πλέον ενδεικτικές εντάσεις στο κάπως απώτερο παρελθόν, ήταν η καταγγελόμενη τότε από την αυστριακή πλευρά ως “απόλυτα άστοχη, απαράδεκτη και ασεβής”, ανοικτή επίθεση στα τέλη του 2010, τόσο κατά της επίσημης Αυστρίας όσο και κατά των πολιτών της, του τότε Τούρκου πρέσβη, ο οποίος καλούσε μάλιστα διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διότι, όπως ισχυριζόταν ο Καντρί Έτσβεντ Τετσάν, με μία ασυνήθιστη για έναν διπλωμάτη, φρασεολογία, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι και των οποίων οι αρχές δεν αντιμετωπίζουν τους συμπατριώτες του με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτές να είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία “γκέτο” Τούρκων.

Παρατηρώντας κάποιος το πρόσφατο παρελθόν, σαφής και οριστική ήταν η θέση που διατύπωσε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, πως δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος είχε καταδικάσει ταυτόχρονα ως “τελείως υπερβολική” την εξαγγελία από την Αγκυρα και συγκεκριμένα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίας πορείας αντιπαράθεσης απέναντι στη Βιέννη λόγω της αυστριακής υποστήριξης σε ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και λόγω του “βέτο” που είχε θέσει τότε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά ενός κοινού ανακοινωθέντος για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει ήδη προ καιρού πως η Αυστρία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν “βλέπει” αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία.

Ο ίδιος είχε παραπέμψει στα ψηφίσματα, τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της αυστριακής Βουλής, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Τώρα, αρχές της εβδομάδας, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης απέρριψε ως “ανεπιθύμητο” το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου προέδρου, ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, ενώ δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης εξέφρασε και ο καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές “ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία”.

Αντιδρώντας με δριμεία κριτική, η Άγκυρα καταδίκασε χθες ως “ανεύθυνες” τις δηλώσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο κατήγγειλε για “ρατσιστικές τάσεις και για ισλαμοφοβία”, επισημαίνοντας ακόμη πως αυτός ενδιαφέρεται μόνον για τις πολιτικές του βλέψεις.

Η ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις και η επανειλημμένα σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην τελευταία δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής τον περασμένο Νοέμβριο ανερχόταν στο 80% , που ήταν το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως “οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων”.

Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά, μόνον μια “προνομιακή σχέση” για την Τουρκία αντί της πλήρους ένταξης, ενώ όλα τα αυστριακά κοινοβουλευτικά κόμματα συμφωνούν πως, στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, οι Αυστριακοί πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κληθούν σε δημοψήφισμα για να έχουν οι ίδιοι τον τελευταίο λόγο.

01/03/2017 20:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδης
Βιέννη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: