Ο Giovanni Tagini φωτογραφίζει Ελλάδα: Φωτογραφικά κλικ-σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας…




Της Κωνσταντίνας Μίχα

Εικόνες που μπορεί να έχουν απαθανατιστεί χιλιάδες φορές και να θεωρούνται,ίσως, από κάποιους, ξεπερασμένος τρόπος προβολής της χώρας μας… Κρίνοντας , όμως, από τον αντίκτυπο και την απήχησή τους, παραμένουν, σταθερά ο αδιαφιλονίκητος πρεσβευτής του ελληνικού brand name.

«Η Ελλάδα είναι από τα πιο αυθεντικά και όμορφα τοπία σε όλη τη Μεσόγειο. Λίγες χώρες στην Ευρώπη είναι τόσο πλούσιες και τόσο διαφορετικές», λέει στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, ο Giovanni Tagini, Ιταλός φωτογράφος που έχει απαθανατίσει τις ομορφιές της χώρας μας αρκετές φορές προκειμένου να τις παρουσιάσει στο ιταλικό κοινό.

Σε μια διαφημιστική καμπάνια, με στόχο να προσελκύσει Ιταλούς τουρίστες στην Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Tagini, θα χρησιμοποιούσε χωρίς αμφιβολία, μια αφίσα με θάλασσα: «Στους Ιταλούς αρέσει να κάνουν διακοπές κοντά στη θάλασσα και είναι πολύ απαιτητικοί. Υπάρχουν, επίσης, πολλοί Ιταλοί που δεν μπορούν καν να φανταστούν τις ομορφιές που έχει το Αιγαίο. Πολύ πιθανόν θα επέλεγα γι’ αυτό το σκοπό να φωτογραφίσω τον Φυροπόταμο της Μήλου. Αυτή η φωτογραφία θα είχε αυτό που χρειάζεται για τη διαφήμιση της Ελλάδας: μια διάφανη θάλασσα, το κλασσικό άσπρο χωριουδάκι με τις βάρκες στο λιμάνι και μια εκκλησία σαν στολίδι».

Για τον ίδιο, το τοπίο που του φέρνει αμέσως στο νου την Ελλάδα, συνδέεται με τις Κυκλάδες και το έχει αποτυπώσει ήδη με το φακό του : «φωτογραφίες από εκκλησίες ή άσπρα σπίτια με φόντο την μπλε θάλασσα ή η χώρα στο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, τα χταπόδια στον ήλιο να ξεραίνονται, μια παρέα ηλικιωμένων σε ένα καφενείο. Ίσως φαίνονται στερεότυπα, αλλά πιστεύω ότι αυτές οι εικόνες παρουσιάζουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό».

Έχει επισκεφθεί την Ελλάδα κατ’ επανάληψη και με το φωτογραφικό φακό του έχει συμβάλει στην ανάδειξη της τουριστικής εικόνας της χώρας μας και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών. Έχει εργαστεί για τουριστική καμπάνια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό DOVE της μεγάλης κυκλοφορίας Corriere della Sera. Για τη συγκεκριμένη δουλειά, φωτογράφισε τη Θεσσαλονίκη, το Πήλιο, την Πελοπόννησο, την Πάρο, την Αντίπαρο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και την Αθήνα. Για το online περιοδικό travelglobe.it έχει απαθανατίσει με τη φωτογραφική μηχανή του τις ομορφιές της Μυκόνου, της Αμοργού και των Μετεώρων. Επίσης, στο γυναικείο περιοδικό Gioia παρουσίασε τη σύγχρονη Αθήνα και για το περιοδικό Verve μία εργασία για την κλασική αρχαιολογία.

Στην ερώτηση, ποια περιοχή από αυτές που επισκέφθηκε και φωτογράφισε στην Ελλάδα, τού άρεσε περισσότερο,o Giovanni Tagini απαντά πως αυτό το μέρος δεν υπάρχει και εξηγεί το γιατί: «Δεν υπάρχει ένα μέρος που να μου αρέσει περισσότερο από κάποιο άλλο. Κάθε περιοχή έχει την προσωπική της ομορφιά και τη δική της ιστορία». Ξεχωρίζει πάντως, ως φωτογράφος «το μοναδικό τοπίο της Πελοποννήσου και τη γεμάτη χρώματα παρθένα φύση της Μήλου» ενώ εξομολογείται πως αυτό που αγαπά πολύ στην Ελλάδα είναι «η μεγαλοπρέπεια και η ζεστασιά που έχει το φως στις Κυκλάδες».

Περιγράφοντας τις ομορφιές της με το έμπειρο μάτι ενός επαγγελματία, θεωρεί ότι «από φυσική ομορφιά, η Ελλάδα είναι ένα από τα πιο αυθεντικά και όμορφα τοπία σε όλη τη Μεσόγειο. Κάθε νησί των Κυκλάδων προσφέρει φωτογραφικές ευκαιρίες σαν να τις έχει στήσει σκηνογράφος σκηνικό θεάτρου, με έντονες αντιθέσεις όπως τα λευκά σπίτια και ο μπλε ουρανός, η σκούρα άγρια φύση και η μοναδική διάφανη θάλασσα. Και όλο αυτό, συνδυάζεται με το πόσο συμπαθητικοί και ανοιχτόκαρδοι είναι οι κάτοικοι και τις παραδόσεις που ακόμα είναι ζωντανές».

Δεν πιστεύει, λοιπόν, πως από την Ελλάδα λείπει κάτι, όσον αφορά στις ομορφιές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες: «Έχει ακτές από τις καλύτερες τις Μεσογείου, είναι μοναδική στον κόσμο σε αρχαιολογικούς χώρους, έχει ωραιότατα βουνά, μια καλή κουζίνα και φιλόξενους ανθρώπους. Λίγες χώρες στην Ευρώπη είναι τόσο πλούσιες και διαφορετικές». Μάλιστα, αποκαλύπτει την περιοχή που κατά τη γνώμη του συγκεντρώνει περισσότερο από κάθε άλλη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά: «Εάν κάποιος με ρωτούσε ποια περιοχή της Ελλάδας έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, θα απαντούσα η Πελοπόννησος».

O κ. Tagini επισημαίνει, πάντως, καλοπροαίρετα τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτό που ονομάζεται «θεματικός» τουρισμός: «Αυτό, βέβαια, που λείπει στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλα κράτη είναι ο θεματικός τουρισμός, δηλαδή τουρισμός για όσους αγαπούν το ποδήλατο, την αναρρίχηση, τα θαλάσσια σπορ κ.ά.».

* Ο Giovanni Tagini γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στις όχθες της λίμνης Ματζόρε, σ’ ένα μικρό χωριό στην εξοχή, 80 χιλιόμετρα από το Μιλάνο. Όταν ήταν παιδί του άρεσε να παρατηρεί τη φύση, προσπαθούσε να συλλάβει κάθε λεπτομέρεια, κάθε μικρή, λεπτή διαφορά. Στα 16, άρχισε να βγάζει φωτογραφίες και μεγαλώνοντας ξεκίνησε τα ταξίδια για να βρει μαγικά μέρη να φωτογραφήσει. Το 2000 αποφάσισε ότι η ζωή του έπρεπε να ακολουθήσει το πάθος του και έγινε επαγγελματίας φωτογράφος.

Συνεργάζεται με τα καλύτερα ιταλικά περιοδικά για τον τουρισμό και για τη γυναίκα: DOVE (της Corriere della Sera), Gioia (Hearst), Meridiani (Domus Publisher), Touring, και Travelglobe.it

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: