Μιλούν για «διπλή» συμφωνία μέσα στον Απρίλιο: Πολιτική διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες




Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ, CNN Greece

«Για να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί στις συζητήσεις των Βρυξελλών όσα δεν αποδέχθηκε στις συζητήσεις των Αθηνών».

Με την απλή αυτή διαπίστωση πηγή κοντά στους θεσμούς ερμήνευσε στο CNN Greece τη χθεσινοβραδινή δήλωση του ΔΝΤ ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν σε αυτό το σημείο εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement).

Η ίδια πηγή δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στο εάν ο νέος γύρος της 72ωρης διαβούλευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στις Βρυξέλλες αποτελεί μια προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης και παρέπεμψε στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως τα στοιχεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν και οι συνομιλίες που έπρεπε να γίνουν στην Αθήνα έχουν ολοκληρωθεί και τώρα χρειάζονται διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες ώστε να αρθούν τα εμπόδια που παραμένουν.

Σε κάθε περίπτωση ήδη από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ξεκίνησαν με τους επικεφαλής των αποστολών των θεσμών διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα σε μια προσπάθεια να υπάρξει γεφύρωση των διαφορών.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν πως αν η αντιπαράθεση μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και του ΔΝΤ για τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν ξεπεραστεί τότε δύσκολα θα υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις έως την Πέμπτη. Όπως υπογραμμίζουν σχετικά, μπορεί το Μνημόνιο του ESM να αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στα εργασιακά βάσει των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών, αλλά αυτή η αναφορά δεν δεσμεύει το ΔΝΤ στο υπό σχεδίαση πρόγραμμα του για την Ελλάδα.

«Περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός υπάρχει, αλλά αυτόν τον συμβιβασμό καλείται να τον κάνει η Ελληνίδα υπουργός και η κυβέρνησή της», σημειώνουν με νόημα.

Σε κάθε περίπτωση εάν σήμερα, αύριο και μεθαύριο οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες σημειώσουν την επιδιωκόμενη πρόοδο τότε και μόνον τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την τελική συμφωνία για το πακέτο μέτρων, η οποία θα σφραγιστεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Εάν υπάρξει το staff level agreement στις 7 Απριλίου τότε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον μεταξύ 21-23 Απριλίου, θα γίνει η συζήτηση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητεί το ΔΝΤ από την ευρωζώνη για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η αποκρυστάλλωση αυτών των παραμέτρων – που δεν θα είναι εύκολη υπόθεση- θα κρίνει τόσο το χρόνο εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, όσο και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: