Μεγάλη η απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της λέει κοινοτικός αξιωματούχος




Αξιολόγηση χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά δεν μπορεί να κλείσει, θεσμούς και Αθήνα χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση, η συμφωνία είναι πολιτικά δύσκολη αν και τεχνικά εύκολη και το ζήτημα θα τραβήξει και μέσα στο Μάιο, σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο τις Βρυξέλλες για την ατζέντα του eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

“Κατά την προηγούμενη ενημέρωση σας είπα ότι ήταν τεχνικά εφικτό να έχουμε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού ως τo  eurogroup  της 20ής Μαρτίου. Αυτό που είναι τεχνικά εφικτό δε σημαίνει ότι είναι πολιτικά δυνατό στις επόμενες τρεις μέρες ως τη Δευτέρα”, εξήγησε ο αξιωματούχος σημειώνοντας ότι προς το παρόν “οι συνάδελφοι των θεσμών συζητούν τα ανοικτά ζητήματα με τηλεδιασκέψεις και οι απόψεις τους είναι πολύ μακριά, σε μια σειρά από θέματα”.

Ο αξιωματούχος που έχει πολύ καλή γνώση των συζητήσεων είπε ότι “για τους Ευρωπαίους είναι η 2η αξιολόγηση. Όμως για το ΔΝΤ είναι οι συνομιλίες για τη σύναψη του δικούς τους προγράμματος” κάτι αναπόδραστο στο παρόν πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωσε δε τον Τύπο πως “οι συνομιλίες συνεχίζονται σε μια σειρά θεμάτων και θα συνεχιστούν παρομοίως σήμερα, αύριο και το Σαββατοκύριακο”.

Ξεκαθάρισε πως από την εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί και η επιστροφή ή όχι της τρόικας:  “όσο πιο μακριά πάνε τόσο το καλύτερο για την αποδοχή των ζητημάτων από το eurogroup.  Tα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης είναι αυτά που συζητήθηκαν στο περιθώριο του eurogroup του Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων τα μέτρα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και τα αντίμετρα για την περίπτωση που ξεπεραστούν οι στόχοι του 3,5%”.

Κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο δεν υπάρχει “Καμία ορατή βελτίωση”.

Απέρριψε δε και τις φήμες που κυκλοφορούν στη Αθήνα για την εξέλιξη των θεμάτων: “οι φήμες στην Αθήνα δεν είναι έκπληξη. Έκπληξη θα είναι όταν σταματήσουν οι φήμες στην Αθήνα”.

Σε σχέση με τα εργασιακά, τις απολύσεις και όλα τα σχετικά ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι “το να πάνε στην 3η αξιολόγηση είναι τόσο εκτός θέματος και πραγματικότητας πουν δεν ξέρω πως να σας το πω. Ξεχάστε το.”

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν ακόμα “ανοικτά ζητήματα στις ιδιωτικοποιήσεις, ανοικτά θέματα στην αγορά εργασίας” και πως “χωρίς όλα αυτά δεν μπορώ να δω την αξιολόγηση να κλείνει”.

“Στις δε ιδιωτικοποιήσεις έχουμε ανοικτά θέματα σε θέματα εποπτείας επιχειρήσεων που υπάρχουν και λειτουργούν για πολιτικούς λόγους”, είπε ο αξιωματούχος.

“Το ξέρουμε ότι είναι δύσκολα πολιτικά, αν ήταν μόνο τεχνικά θα μπορούσαν εύκολα να κλείσουν μέσα στο Μάρτη”, είπε.

Σε σχέση με την επιστροφή της τρόικας είπε πως  “η επιστροφή της εξαρτάται από το τι θα συμβεί από τώρα και ως τη Δευτέρα, από τι θα γίνει στο eurogroup”.

Σημείωσε δε ότι ο Έλληνα Υπουργός πρέπει να προσφέρει “Confort and Confirmation” – διαβεβαιώσεις και διασφαλίσεις – “για το πως μπορούν να κλείσουν γρήγορα”.

Εξήγησε δε ότι στο όλο πολιτικό μίγμα υπεισέρχεται και η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ: “Δεν είναι δύσκολο να δούμε ολοκλήρωση στο τεχνικό επίπεδο, αλλά χωρίς να επιστρέψουμε από την Ουάσιγκτον θα είναι πολύ δύσκολο να πει το eurogroup τι ακριβώς  ισχύει. Οι πρώτες βδομάδες του Απριλίου είναι δύσκολες”.

“Ξέρουμε ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων”, είπε.

“Σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το ζήτημα είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αντανακλούν τις βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές, αλλά ακόμα και ανάμεσα στους θεσμούς υπάρχουν διαφωνίες για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει. Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/03/2017 18:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: