Με “σκληρά αντίποινα” απειλεί η Τουρκία την Ολλανδία που έδιωξε κακήν-κακώς Τουρκάλα υπουργό




Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα “με τους πιο σκληρούς τρόπους” στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και εμπόδισε την Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ.

“Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά”, τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου, με αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε στα σύνορα της Ολλανδίας με την Γερμανία η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, καθώς οι ολλανδικές αρχές της είχαν απαγορέψει να απευθυνθεί προς ένα πλήθος υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της ολλανδικής πόλης.

Η Τουρκάλα υπουργός ταξίδεψε νωρίτερα χθες οδικώς από την Γερμανία προς το Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Οι ολλανδικές αρχές- έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας – κήρυξαν την Καγιά “ανεπιθύμητο αλλοδαπό” και την έθεσαν υπό κράτηση.

Χθες βράδυ η Ολλανδία απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Καγιά αφού προηγουμένως την κήρυξε persona non grata έπειτα από την επιμονή της να μιλήσει στους Τούρκους που συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Τουρκίας στο Ρότερνταμ. H Ολλανδία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο Ρότερνταμ, στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έγιναν διαδηλώσεις εναντίον της Ολλανδίας μέχρι τις πρωινές ώρες.

Η Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών Φατμά Καγιά πήγε οδικώς από την Γερμανία στο Ρότερνταμ παρά την απαγόρευση της Ολλανδίας, οι αρχές της οποίας την σταμάτησαν 20 με 30 μέτρα πριν το τουρκικό προξενείο απαγορεύοντας της την είσοδο σε αυτό.

“Στην Ευρώπη γίνονται πράγματα που δεν τα χωράει το μυαλό”, δήλωσε η Τουρκάλα Υπουργός στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού λέγοντας ότι δεν της επέτρεψαν καν να πάει κοντά στους πολίτες τουρκικής καταγωγής που είχαν συγκεντρωθεί εκεί κρατώντας τουρκικές σημαίες. “Αν νομίζουν ότι οι αντιδημοκρατικές τους αποφάσεις θα μας σταματήσουν, κάνουν λάθος”, είπε η Φατμά Καγιά. Λίγες ώρες αργότερα η Υπουργός Καγιά η οποία παρέμενε έξω από το προξενείο αρνούμενη να εγκαταλείψει έγραψε μέσω του τουίτερ ότι δεν θα παραδοθεί στην νοοτροπία που την απαγορεύσει να συναντηθεί με τους συμπολίτες της.

Όταν η ολλανδική αστυνομία της ζήτησε να αποχωρήσει η Τουρκάλα Υπουργός είπε πως δεν θα αποχωρήσει μέχρι να της επιτρέψουν να μπει στο προξενείο. “Αν δεν εγκαταλείψετε θα γίνουν άλλες ενέργειες. Για παράδειγμα μπορούμε να σας πάρουμε μέσα”, της είπε η ολλανδική αστυνομία. Τελικά όταν η ολλανδική αστυνομία κινήθηκε εναντίον της για να την απελάσει, η Υπουργός κλειδώθηκε στο αυτοκίνητό της.

Οι αρχές της Ολλανδίας έφεραν ρυμουλκό για να μεταφέρουν το αυτοκίνητό της και την ίδια στην Γερμανία. Έπειτα από αυτό η Τουρκάλα Υπουργός η Υπουργός μπήκε σε άλλο αυτοκίνητο και με τη συνοδεία της ολλανδικής αστυνομίας ξεκίνησε για την Γερμανία. Η Υπουργός έγραψε στο τουίτερ: “Καταπατώντας όλες τις δημοκρατικές και ανθρώπινες αξίες με πηγαίνουν στην Γερμανία. Το καταδικάζω αυτό στο όνομα όλων των πολιτών μας”. Ωστόσο οι σύμβουλοί της Υπουργού συνελήφθησαν και το ανακοίνωσαν μέσω του λογαριασμού τους στο τουίτερ.

Ο Τούρκος Πρόξενος στην Ολλανδία δήλωσε ότι δεν του επέτρεψαν να πάει κοντά στην Υπουργό Καγιά η οποία βρισκόταν στο αυτοκίνητό της. Όπως είπε μπροστά από το τουρκικό προξενείο συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Τούρκοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι γύρω στις 23.30 η ολλανδική αστυνομία με άλογα επιτέθηκε εναντίον των διαδηλωτών χρησιμοποιώντας σκυλιά. Η ολλανδική αστυνομία επενέβη αρκετές φορές εναντίον των διαδηλωτών μέχρι τις πρωινές ώρες.

Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο της Ολλανδίας Τούρκοι εθνικιστές με την ονομασία ‘Τουρκική Ομοσπονδία’ ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία εναντίον της στάσης της Ολλανδίας. Ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ Σεμίχ Γιαλτσίν δήλωσε πως οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο αν δεν επιτραπεί στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να πάει στην Ολλανδία. “Το ΜΗΡ είναι υπέρ των μέτρων που θα ληφθούν”, δήλωσε ο Γιαλτσίν. Αργά το βράδυ ο αρχηγός του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι κάλεσε τους εθνικιστές της Ολλανδίας να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο της ολλανδικής νομοθεσίας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες και στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Άγκυρα και στο προξενείο της Ολλανδίας Κωνσταντινούπολης. Οι διαδηλωτές έριξαν αυγά ενώ άλλοι έκαναν και το σήμα των γκρίζων λύκων. Φώναζαν συνθήματα όπως “Ολλανδία φασίστες”.

Χθες το βράδυ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως αντίποινα ζήτησε από τον Πρέσβη της Ολλανδίας να μην γυρίσει στην Τουρκία για κάποιο διάστημα. Οι αντιπρόσωποι της Ολλανδίας στην Τουρκία τέθηκαν υπό περιορισμό.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Γαλλία όπου θα κάνει συγκέντρωση στην πόλη Μετς. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το γαλλικό ΥΠΕΞ αποδέχτηκε να γίνει η συγκέντρωση.

Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι αυτό που έκανε η Ολλανδία είναι βαρβαρότητα και αγριότητα. “Θα δείτε σύντομα ποια θα είναι η απάντηση. Φαίνεται ότι θέλουν να αυξηθεί η ένταση. Πρόκληση”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Χάγη: Ανεύθυνη η επίσκεωη της Τουρκάλας υπουργού

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

ΑΓΡΙΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟΥς ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΘΥΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ

ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΤΟΥ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

ΕΙΔΗΣΗ: ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΕΠΕΜΕΝΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΟΛΛΛΑΝΔΙΑ

ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2017/03/pali-apili-i-agkira-me-oplo-tous-prosfiges-doste-mas-viza-tora-lei-o-tsavousoglou/

http://mignatiou.com/2017/03/den-echi-oria-to-tourkiko-thrasos-mila-pali-gia-nazismo-i-proti-didaxasa-agkira/

ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Τουρκία/ΑΓΚΥΡΑ 12/03/2017 09:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: