Με έπαθλο νικητή στο δείπνο: Τα πειράματα και οι αποφάσεις του ποδαριού έβλαψαν την Κύπρο




Του Κώστα Βενιζέλου

Όλα έχουν το… τάιμινγκ τους. Το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί, όπως έχει ανακοινωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

Θα προηγηθεί η «διορθωτική» απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, που θα γίνει στη συνεδρίαση της ολομέλειας την Παρασκευή για να ικανοποιηθεί η αξίωση του Μουσταφά Ακιντζί. Καταβλήθηκε προφανώς «ισχυρή αντίσταση» από την ελληνοκυπριακή πλευρά και δεν θα γίνει το δείπνο την 1η Απριλίου (δεν θα ήταν έκπληξη εάν προτεινόταν η ημερομηνία αυτή!).

Ταυτόχρονα όπως έγινε γνωστό ο κατοχικός ηγέτης, από τις 4-6 Απριλίου θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος σε διεθνές συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ως «Πρόεδρος» του ψευδοκράτους. Κοντολογίς, η τουρκική πλευρά θα πάρει το έπαθλο από την πλειοψηφία της Βουλής για να προσέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μετά την αποχώρησή της και ταυτόχρονα συνεχίζει την πολιτική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Τα τελευταία χρόνια αυτή η πολιτική προχωρεί ανενόχλητα και σε κάποιες φάσεις της με διευκολύνσεις που παρείχε η Λευκωσία ( συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους κλπ).

Η επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει σύντομα για να μην φανεί πως ο Ακιντζί εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία ( δημοψήφισμα). Θα είναι μια ακόμη προσπάθεια να υποβοηθηθεί ο κατοχικός ηγέτης, για να φανεί πως λειτουργεί αυτόνομα από την Τουρκία! Είναι μια ακόμη μια ψευδαίσθηση που εγκλωβίζει το Κυπριακό σε αδιέξοδες προσεγγίσεις. Όπως ψευδαίσθηση ήταν και είναι το φαινόμενο Ερντογάν, ο οποίος λεγόταν πως όταν θα «καθάριζε» από τους στρατιωτικούς, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τις διαφορές με τους γείτονες, θα προχωρούσε απερίσπαστος στην επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Τώρα, ο άνθρωπος που θα έλυνε το Κυπριακό, σκορπά το φόβο στην περιοχή και στην Ευρώπη. Στήνει καυγάδες με όλες τις κυβερνήσεις και επιδιώκει τη ρήξη με όλους τους εν δυνάμει αντιπάλους του.

Το δείπνο Αναστασιάδη και Ακιντζί, στην παρουσία ασφαλώς του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ανεξαρτήτως των δυσκολιών, των διαφωνιών, της εκατέρωθεν έλλειψης εμπιστοσύνης, θα οδηγήσει στην επανάληψη των συνομιλιών. Είναι το πλέον ανώδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις. Το ζητούμενο, όμως, δεν είναι αυτό αλλά το αποτέλεσμα. Λύση είναι το επιδιωκόμενο και όχι το κουβεντολόι. Η διαιώνιση της διαδικασίας μπορεί να εξυπηρετεί όλους για διαφορετικούς λόγους. Είτε γιατί βολεύει εσωτερικούς πολιτικούς σχεδιασμούς είτε επειδή η συντήρηση της διαδικασίας θεωρείται ως εργαλείο αποφυγής κρίσεων ( για την Τουρκία αυτό δεν ισχύει καθώς δεν λειτουργεί με βάση τις διεθνείς νόρμες). Άλλωστε σήμερα, με βάση NAVTEX που εξέδωσε το τουρκικό ναυτικό θα διενεργήσει βολές στα τεμάχια 5,6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Κι αυτό ενόψει και του δείπνου.

Την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει ένα ακόμη δείπνο. Το προηγούμενο οδήγησε στο φιάσκο της Γενεύης. Το νέο δείπνο, εάν τα παθήματα γίνονται μαθήματα, πρέπει να διασφαλίσει πως δεν θα συνεχιστούν τα πειράματα και οι επιδερμικές αποφάσεις του ποδαριού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: