Κίνηση καλής θέλησης ΕΕ προς Ρωσία: Δεν θα γίνει αναφορά περί ρωσικών παρεμβάσεων




Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αφαιρέσουν από το σχέδιο απόφασης που αφορά τα αποτελέσματα της επετειακής συνόδου κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στην Ρώμη, την αναφορά περί «ρωσικών παρεμβάσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης» όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο το σχέδιο του τελικού κειμένου.

Η επετειακή σύνοδος κορυφής της ΕΕ είναι αφιερωμένη στην 60η επέτειο από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης του 1957, που έθεσε τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έχει ως θέμα το μέλλον της Ευρώπης, δεδομένης της επικείμενης εξόδου από τους κόλπους της ΕΕ της Μεγάλης Βρετανίας.

Το τελευταίο διάστημα, το ζήτημα της επιρροής των ρωσικών ΜΜΕ άρχισε να τίθεται όλο και πιο συχνά στις ευρωπαϊκές χώρες. Τον Νοέμβριο η Ευρωβουλή με απόφαση της επεσήμαινε την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση στα όσα μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ στην απόφαση της αυτή χαρακτήριζε ως κύριες απειλές το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, το τηλεοπτικό δίκτυο RT, το ίδρυμα «Ρούσκι μιρ» (‘Ρωσικός κόσμος’) και το υπαγόμενο στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ομοσπονδιακό πρακτορείο «Rosotrudnitchestvo». Μια σειρά θέσεις της σχετικής απόφασης, συνέκλιναν κατά την εκτίμηση του Ria Novosti, περίπου την επιβολή λογοκρισίας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τότε ο προέδρος Πούτιν, όπως επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωβουλής είχε συγχαρεί τους δημοσιογράφους του RT και Sputnik για την εξαιρετική τους δουλειά, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή, καταδεικνύει την προφανή παρακμή των αντιλήψεων περί δημοκρατίας που παρατηρείται στην δυτική κοινωνία.

Ωστόσο, ο ρώσος πρόεδρος τότε είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα θριαμβεύσει η κοινή λογική ευελπιστώντας πως δεν θα υπάρξουν πραγματικοί περιορισμοί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

07/03/2017 16:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: