Κατηγορηματικά αντίθετη η Ολλανδική Κυβέρνηση σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ερντογάν




Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίζεται η ολλανδική κυβέρνηση στην πραγματοποίηση σε ολλανδικό έδαφος προεκλογικών συγκεντρώσεων Τούρκων αξιωματούχων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν.

Σύμφωνα δε με ανυπόγραφο ρεπορτάζ της Trouw υπό τον τίτλο «Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έλθει και μόνος του, εάν υπάρξει ανάγκη, για να κάνει προεκλογική εκστρατεία», σύσσωμο σχεδόν το ολλανδικό Κοινοβούλιο εναντιώνεται κι αυτό στην πρόθεση Τούρκων αξιωματούχων να μεταφέρουν σε ολλανδικό έδαφος τις προεκλογικές αντιπαραθέσεις για τις προεδρικές εξουσίες στην Τουρκία.

Επισημαίνεται συγκεκριμένα πως από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rutte εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες προκειμένου να εμποδίσει τον Τούρκο ΥΠΕΞ Cavusoglu να κάνει εκστρατεία στην Ολλανδία υπέρ του ΝΑΙ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης (και ηγέτης των Εργατικών PvdA) Asscher επεσήμανε ότι μια παρόμοια συγκέντρωση μπορεί να παρεμποδιστεί για λόγους δημόσιας τάξης και απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις περί αντιδημοκρατικότητας που δήθεν επιδεικνύει η Ολλανδία απαγορεύοντας την επίσκεψη Cavusoglu.

«Το πραγματικό θέμα δεν είναι κατά πόσον οι Τούρκοι μπορούν να οργανώσουν εκδήλωση στην Ολλανδία, αλλά κατά πόσον ένας Τούρκος υπουργός μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία σε ολλανδικό έδαφος και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό», εξήγησε. «Κάνε στην χώρα σου εκστρατεία, αλλά μην τραβάς τους Τούρκους της Ολλανδίας ‘από τα μαλλιά’ για να τους φέρεις στην Τουρκία», συμπλήρωσε, επικρίνοντας τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για την δήλωσή του ότι οι Τούρκοι της Ολλανδίας «είναι και δικοί μας πολίτες».

Εξίσου αρνητικοί απέναντι στο τουρκικό αίτημα είναι τόσο ο ακροδεξιός ηγέτης G. Wilders όσο και ο επικεφαλής του κεντρώου D’66 A. Pechtold. Ο τελευταίος χαρακτήρισε «παράλογο» μια χώρα που διολισθαίνει σε «δικτατορικές» πρακτικές «να έρχεται εδώ για να κάνει προεκλογική εκστρατεία». Από την πλευρά του ο Wilders δήλωσε ότι επιθυμεί «ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας και όχι μόνο ο συγκεκριμένος υπουργός να κηρυχτεί persona non grata».

Τέλος, τόσο οι Ολλανδοί Σοσιαλιστές (SP) όσο και το χριστιανικό κόμμα ChristenUnie εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της ολλανδικής κυβέρνησης να εμποδίσει την έλευση του Τούρκου υπουργού.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 06/03/2017 16:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: