Καταστροφική για την ευρωπαϊκή οικονομία τυχόν νίκη της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές




Οι μετοχές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να καταγράψουν βουτιά έως 35% και το ευρώ να υποχωρήσει κατά 10% στην περίπτωση που η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λε Πεν κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, προβλέπουν αναλυτές της UBS.

Οι εκλογές στις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου αντιπροσωπεύουν ένα γεγονός υψηλού πολιτικού κινδύνου για την ευρωζώνη φέτος λόγω της δημοτικότητας της Λε Πεν, η οποία μιλά για την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ, δήλωσαν οι αναλυτές.

Η προοπτική να κερδίσει η Λε Πεν στο δεύτερο γύρο του Μαΐου παραμένει περιορισμένη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ο αντίκτυπος που θα μπορούσε να έχει μια νίκη της στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι «πολύ σημαντικός για να τον αγνοήσει κανείς», σημείωσαν οι αναλυτές.

«Η ανάληψη της προεδρίας από μια πολιτικό, της οποίας ο βασικός στόχος είναι η έξοδος της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ, υποδηλώνει σημαντικούς και δύσκολα προβλέψιμους κινδύνους από την αλλαγή νομίσματος και κινδύνους χρεοκοπίας με πιθανές παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις», ανέφεραν σε σημερινή τους έκθεση.

«Επιπλέον, η συστημική σπουδαιότητα της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι τέτοια που το περιθώριο για τον περιορισμό της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ήταν στην περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν ή θα μπορούσε να είναι στην περίπτωση της Ισπανίας ή ακόμα και της Ιταλίας».

Και άλλοι αναλυτές έχουν επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από μια ενδεχόμενη νίκη της Λε Πεν, αλλά η UBS είναι από τους πρώτους που δίνει συγκεκριμένα νούμερα για το σεναριο αυτό.

Οι αναλυτές της UBS παρουσίασαν δύο σενάρια: ένα όπου πλήττονται οι παγκόσμιες αγορές και ένα όπου τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περιορίζουν τον αντίκτυπο στην Ευρώπη.

Το πρώτο σενάριο είναι αυτό που προβέπει τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Οι μετοχές στην ευρωζώνη μπορούν να υποχωρήσουν έως 35%, η σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ να χάσει 10% της αξίας του και τα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις της ευρωζώνης να υποχωρήσουν έως 17%. Σύμφωνα με την UBS, η διαφορά απόδοσης των ομολόγων της ευρωζώνης έναντι των γερμανικών θα μπορούσε να εκτοξευθεί στις περίπου 500 μονάδες βάσης σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο.

Εκτός Ευρώπης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως 100 μονάδες βάσης, ο δείκτης S&P 500 να χάσει περίπου 10%, οι μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υποχωρήσουν αντίστοιχα κατά 30% και 15%, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Εάν ο αντίκτυπος περιοριστεί στην Ευρώπη, οι επιπτώσεις στις αναδυόμενες αγορές θα είναι περίπου οι μισές σε σχέση με το προηγούμενο σενάριο, με τις μετοχές και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υποχωρούν κατά 17% και 8% αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα εμπόδια για να κερδίσει η Λε Πεν και να προχωρήσει με τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της είναι μεγάλα. Εάν αποτύχει να εκλεγεί, τα περιουσιακά στοιχεία στην ευρωζώνης θα μπορούσαν να έχουν ένα «σημαντικό» ράλι ανακούφισης, με το ευρώ να καταγραφεί άμεσα άλμα 2%, σύμφωνα με την UBS.

28/03/2017 15:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: