Καλοράμα, η γειτονιά των πλουσίων και ισχυρών της Ουάσινγκτον: Ομπάμα και Ιβάνκα




Πού είναι λοιπόν ο Μπαράκ Ομπαμα; Στο Καλοράμα, θα πουν οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον. Και η κόρη του Ντόναλντ Τραμπ; Στο Καλοράμα επίσης. Η πλούσια συνοικία της αμερικανικής πρωτεύουσας, η ονομασία της οποίας έχει ελληνικές ρίζες, καταφέρνει να διατηρεί την ηρεμία της παρά τις νέες διασημότητές της.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο ποιητής και διπλωμάτης Τζόελ Μπάρλοου εγκαταστάθηκε εκεί σε μια κατοικία την οποία ονόμασε “Kalorama” από το ελληνικό “ωραία θέα”, ονομασία που υιοθέτησε η γειτονιά που δεσπόζει σε έναν εθνικό δρυμό τον οποίο διασχίζει ο μικρός ποταμός Ροκ, παραπόταμος του Πότομακ.

Η Ιβάνκα Τραμπ, ο σύζυγός της και τα τρία τους παιδιά μένουν σε μια κατοικία που αγόρασαν αντί 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τελευταίος γνωστός VIP που ήρθε στη γειτονιά είναι ο Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ και πρώην επικεφαλής της πετρελαϊκού κολοσσού ExxonMobil. Ο πάμπλουτος Τεξανός αγόρασε στις 10 Φεβρουαρίου ένα σπίτι αντί 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs Στίβεν Μνούτσιν αγόρασε μια κατοικία αντί 12,6 εκατομμυρίων δολαρίων εκεί, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες.

“Είναι μια γειτονιά κρυμμένη και στο περιθώριο, με κατοίκους που έχουν τον τρόπο τους, είναι πολύ ήρεμη και ευχάριστη”, περιγράφει η Τζόαν Λάντλοου, πρώην αξιωματούχος στον τομέα της Παιδείας η οποία ζει εκεί από το 1979. Και τα απογεύματα όπως αυτό που ο καιρός είναι πολύ ήπιος, η συνταξιούχος Τζόαν διαβάζει σε ένα ηλιόλουστο πάρκο.

Όπως και οι κάτοικοι της γειτονιάς, η Τζόαν εκφράζει τη χαρά της για την άφιξη των Ομπάμα, παρότι οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στο δρόμο όπου έχει μετακομίσει η οικογένεια. “Η στάθμευση έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα, παραδέχεται ωστόσο με δυσαρέσκεια.

Ο πρώην πρόεδρος θα κατοικεί σε αυτό το σπίτι των 800 τ.μ. για τουλάχιστον δύο χρόνια, δηλαδή όσον χρόνο χρειάζεται η μικρή του κόρη, η Σάσα, για να τελειώσει το Λύκειο.

Άλλοι πρώην ένοικοι του Λευκού Οίκου, που απέχει μόλις τρία χλμ., επίσης έμεναν στη συνοικία αυτή, όπως ο Γούντροου Ουίλσον, ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ, ο Χέρμπερτ Χούβερ. Όπως και υπουργοί, δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπουργοί Οικονομικών.

Η Ανιές Ο΄Χέιρ, η πολυταξιδεμένη αρχιτέκτονας και σύζυγος του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, μένει στον δρόμο των Ομπάμα. “Είμαι βέβαιη ότι δεν θέλουν οι γείτονες να τους κατασκοπεύουν, αλλά θα τους παρατηρώ όταν δω να κάνουν βόλτα τα σκυλιά τους”, λέει χαμογελώντας.

Γύρω από το σπίτι της βρίσκονται άλλες επιβλητικές παλιές επαύλεις με υπέροχους κήπους στις οποίες κατοικούν εκατομμυριούχοι, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες, ένας μικρόκοσμος στους κόλπους του οποίου γίνεσαι δεκτός έπειτα από πρόσκληση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: