Υπάρχει πρόοδος αλλά και διαφορές: Χωρίς συμφωνία αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα




Την αναχώρηση από των θεσμών από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τονίζοντας πως παρά την πρόοδο υπάρχουν διαφορές στα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019, στη μορφή των αντισταθμιστικών μέτρων και στα εργασιακά.

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παραμένουν εκκρεμότητες στο μέγεθος του πακέτου, στη μορφή των αντίμετρων και στα εργασιακά», ανέφερε το εν λόγω στέλεχος. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό για το 2018 ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα καθώς έχει καλυφθεί.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή στα εργασιακά προσκόμματα θέτουν οι ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out, με το Ταμείο να επιμένει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την ίδια πηγή, στο ασφαλιστικό οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Οι τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης – θεσμών θα συνεχιστούν προκειμένου να υπάρξει ακόμη περισσότερη πρόοδος η οποία να καταγραφεί στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) θα μετάσχουν αργότερα σήμερα στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group και εν συνεχεία ή σήμερα ή αύριο το πρωί θα αναχωρήσουν για τις έδρες των οργανισμών τους.

ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΕΡΙ ΡΑΙΣ

Θανάσης Κουκάκης, CNN Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: