Οι τράπεζες έστειλαν στο Mega την Grant Thornton: Εισπράξεις χωρίς απόδοση φόρων-ΦΠΑ




Ένα ιδιότυπο καθεστώς έχουν διαμορφώσει οι τράπεζες δεσμεύοντας τους λογαριασμούς του Mega. Την ίδια ώρα που ασκούν τρομακτικές πιέσεις στην εταιρεία και δεν επιτρέπουν την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων, κρατούν τα έσοδα από τις διαφημίσεις που μεταδίδονταν.

Σύμφωνα με τις ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ, ο διαφημιζόμενος πληρώνει το σύνολο του ποσού, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, αλλά αυτός πηγαίνει στους δεσμευμένους από τις τράπεζες λογαριασμούς της Τηλέτυπος, χωρίς να αποδίδονται στα δημόσια ταμεία ο ειδικός φόρος τηλεόρασης και ο ΦΠΑ! Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται τα χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο. Είναι αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να αναζητήσει τα στοιχεία για την απόδοση των φόρων από τις τράπεζες στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ, η απάντηση που έδωσαν την περασμένη βδομάδα στους εργαζόμενους οι εκπρόσωποι των δανειστριών τραπεζών έφερε νέα σύννεφα ανησυχίας. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί από τους οποίους εξυπηρετείται απόλυτα ο δανεισμός, ωστόσο η θέση των τραπεζών ήταν αρνητική. Η πρόταση ήταν να αποδεσμευτεί ποσό 1 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία, ΔΕΗ, ενοίκια, Digea και πνευματικά δικαιώματα, από τη στιγμή που κάθε μήνα οι τράπεζες εισπράττουν 3 εκατ. ευρώ από τη διαφημιστική δαπάνη. Το αντίμετρο από την πλευρά του Mega είναι η διακοπή μετάδοσης των διαφημίσεων, που θα προκαλέσει διακοπή ροής των εσόδων για τις τράπεζες.

Στην επιστολή που έστειλαν προς τον τηλεοπτικό σταθμό οι τράπεζες, απαντώντας στο αίτημα για αποδέσμευση του 1 εκατ. ευρώ, ζητούν μέσα σε δύο μήνες να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 6 εκατ. ευρώ και αναθέτουν στην Grant Thornton τη σύνταξη του νέου business plan, απορρίπτοντας το σχέδιο που έχει κατατεθεί από τους μετόχους. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες προσφέρουν προστασία δύο μηνών από προμηθευτές και πιστωτές, υπό την προϋπόθεση να πληρωθεί η μισθοδοσία (3 εκατ. ευρώ) από τους μετόχους έναντι της αύξησης. Δηλώνουν δε πως μόνο όταν ολοκληρωθεί η αύξηση θα απελευθερώσουν τιμολόγια αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ, στην πρόταση αυτή υπάρχει και μια μικρή παγίδα. Αναθέτοντας σε τρίτη εταιρεία τη σύνταξη business plan είναι πολύ πιθανό να ανέβει το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Για παράδειγμα, από τα 10 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, με τα 4 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη καταβληθεί από τους μετόχους και να ζητούνται άλλα 6 εκατ. ευρώ, ο λογαριασμός θα φτάσει στα 16 εκατ. ευρώ.

 Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για τις τράπεζες, χωρίς να αμείβονται

Όμως τα δεδομένα, εξαιτίας της εκπληκτικής ανθεκτικότητας του προγράμματος του Mega, έχουν αλλάξει. Η ροή των εσόδων από τις διαφημίσεις επέτρεψε την εξυπηρέτηση των δανείων μέσα από τους δεσμευμένους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα ό,τι συμβαίνει τώρα να συνιστά παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο για τις τράπεζες και δεν πληρώνονται.

Αν γινόταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τον Μάρτιο του 2016 θα έμπαιναν στα ταμεία του καναλιού 16 εκατ. ευρώ και θα συνέχιζε να υπήρχε ο δανεισμός των 102 εκατ. και επιπροσθέτως οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί (factoring). Οι εξασφαλίσεις που θα είχαν οι τράπεζες θα ήταν το οικόπεδο, η ταινιοθήκη, που απέδειξε την αξία της, και 20 εκατ. ευρώ σε τιμολόγια.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΡΙΧΝΕΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: