Η σταθερότητα, η Σούδα, η Ελλάδα και η Ουάσιγκτον: Τι δεν καταλαβαίνουν στην Ελλάδα…




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η περίοδος της εορτασμού της  25ης Μαρτίου, Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, είναι πάντα ενδιαφέρουσα στην Αμερικανική πρωτεύουσα, με δεδομένο την τελετή που γίνεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Λευκό Οίκο, και τις διάφορες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, ειδικά εάν βάλει κανείς στην άκρη τη σκόνη που παραδοσιακά προσπαθούν να σηκώσουν οι πολιτικοί που «όλως τυχαία», καταφέρνουν να βρίσκονται εκεί, και αρχίζουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί κρίσιμων επαφών και συναντήσεων με τον Πρόεδρο.

Φέτος, ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, είχε ιδιαίτερη σημασία αφού έχουμε νέο Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και νέα κυβέρνηση. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ, και την κυβέρνησή του, που όπως όλα δείχνουν σκοπεύουν να φέρουν τα πάνω κάτω σε όλα τα επίπεδα, τότε δηλώσεις και γεγονότα αποκτούν παραπάνω σημασία.

Καταρχήν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, άνοιξε πλουσιοπάροχα το Λευκό Οίκο για τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και την Ομογένεια, είναι από μόνο του γεγονός βαρύνουσας σημασίας και τιμά την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Η ομιλία του στην εκδήλωση ήταν ενθουσιώδης και δεν αποτελεί γεγονός που γίνεται για πολλές χώρες.

Υπήρχαν όμως και σημαντικές δηλώσεις στο περιθώριο, με αφορμή τον συνεορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Ουάσιγκτον που είναι σημαντικές για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.

Είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Στρατηγός Τζέημς “Mad Dog”  Μάτις, είναι κομβική προσωπικότητα στην νέα κυβέρνηση και στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Στην Ουάσιγκτον με αφορμή την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, βρέθηκε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος, και είχε συνάντηση στο Πεντάγωνο με το Στρατηγό Μάτις.

Οιδηλώσεις του Στρατηγού Μάτις κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του χρήσουν ιδιαίτερης προσοχής και μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν για τη χώρα μας. Καταρχήν σε μια εποχή που ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ, αλλά και η κυβέρνησή του σφυροκοπούν τις χώρες του ΝΑΤΟ -η Μέρκελ πέρασε δύσκολα στο Λευκό Οίκο- για τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, η οικονομικά βαριά δοκιμαζόμενη Ελλάδα, έγινε δέκτης επαίνων από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, «Είναι ευχαρίστησή μου να σας φιλοξενήσω εδώ, και η ηγεσία σας στο να διατηρήσετε τις ένοπλες δυνάμεις σας καλά εξοπλισμένες, και έτοιμες, και καλά χρηματοδοτούμενες, εκτιμούμε αυτού του είδους την ηγεσία εδώ να ξέρετε.»

Ο Στρατηγός Μάτις, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη Βάση της Σούδας, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για την παραχώρηση, προσθέτοντας, “ίσως να χρειάζεται να την επεκτείνουμε λίγο.» Η δήλωση αυτή αυξάνει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στα σχέδια της κυβέρνησης Τράμπ, και δίνει μια ευκαιρία στη χώρα, εάν υπάρχει σοβαρή αντιμετώπιση και σχεδιασμός από την Αθήνα.

Μια προσεκτική ανάλυση των δηλώσεων Μάτις, στη συνάντηση με τον κ. Καμένο, δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και κομβικό παράγοντα στη στρατηγική της Ουάσιγκτον, στο Νότιο Τομέα της συμμαχίας που ακουμπά θέματα όπως η ισλαμική εξτρεμιστική τρομοκρατία, και η αντιμετώπιση των νέων σχεδίων της Ρωσίας για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο προσδιορισμός της σχέσης από τον Στρατηγό Μάτις, πατάει άριστα πάνω στην τακτική που ακολούθησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρέξ Τίλλερσον, και στο Λευκό Οίκο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Στρατηγό Μακ Μάστερ. Ο κ. Κοτζιάς, πολύ έξυπνα, τόνισε τα γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αποτελεί τον μοναδικό φάρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία πολύ σωστά θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει πάρει φωτιά. Εμφύλιος στη Συρία, Μέση Ανατολή, Ιράν, Λιβύη, ο Ερντογάν και η Τουρκία στα κάγκελα, προσφυγικό – τρομοκρατία, δικαιώνουν πλήρως στα μάτια της Ουάσιγκτον την επιχειρηματολογία του Υπουργού Εξωτερικών.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρέξ Τίλλερσον, στη δήλωσή του για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, επισημάνει ότι, «η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να αναδυθεί από τις οικονομικές προκλήσεις.»

Ο κ. Τίλλερσον, στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το παιχνίδι της καθυστέρησης που παίζει η κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν αντιμετωπίζεται ευμενώς από την Ουάσιγκτον (βλέπε ΔΝΤ).

Πέρα από πολιτικές κόντρες για εσωτερική κατανάλωση, έχει έρθει η ώρα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα να κατανοήσουν, ότι παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την γονατισμένη οικονομικά χώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί.

Οι επισκέψεις και οι συζητήσεις των κ. Κοτζιά και Καμμένου, στην αμερικανική πρωτεύουσα αποτελούν μια καλή αρχή πάνω στην οποία αποτελεί εθνική ανάγκη να οικοδομηθεί, άμεσα, μια εθνική στρατηγική η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από την οικονομική και στρατηγική απομόνωση που έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια.

Και μια επισήμανση, καλό θα είναι κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και να απαγκιστρωθούν από την καφρίλα που επικρατεί έναντι του Προέδρου Τράμπ και της κυβέρνησής του σε συγκεκριμένα κέντρα και πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι υπεράνω όλων αυτών και στο κάτω, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη διάρκεια της ιστορίας και ειδικά τα τελευταία χρόνια δεν μας έχουν προσφέρει και πολλά θετικά, παρά τις όποιες δικές μας ευθύνες, που είναι πολλές και μεγάλες.

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: