Η κρίση με την Τουρκία φαίνεται ότι βοήθησε τον Ρούτε: Προβάδισμα έναντι Βίλντερς στα exit polls




Το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε VVD φαίνεται ότι θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

To VVD θα εξασφαλίσει 31 από τις συνολικά 150 έδρες, καταγράφοντας πτώση 10 εδρών από τις 41 που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012. Βρίσκεται ωστόσο μπροστά από το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία PVV θα καταλάβει τη δεύτερη θέση μαζί με άλλα δύο κόμματα, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση και τους Δημοκράτες 66, καθώς συγκεντρώνουν 19 έδρες έκαστο.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Το Κόμμα Εργασίας (PvdA) του Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται να καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις του. Θα εξασφαλίσει 9 έδρες σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των exit polls, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία αναμένεται να προκαλέσει αίσθημα ανακούφισης στα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις εκλογικές αναμετρήσεις αργότερα αυτόν τον χρόνο.

“Ο ΡΟΥΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ”…
EXIT POLL: Ο Ρούτε κερδισμένος των εκλογών
ΜΜΕ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΊ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

15/03/2017 23:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Άμστερνταμ, Netherlands

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: