Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό, οι ζυμώσεις για τις προεδρικές στον ενδιάμεσο χώρο, η πρόταση της κυβέρνησης για τα φιλοδωρήματα των γιατρών εν όψει της αυτονόμησης, το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για ιδιωτικοποίηση της Cyta και οι πρόσφατες ληστείες πολυτελών οικιών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι εφημερίδες την Τρίτη.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Οδικός Χάρτης με 4 σταθμούς – κλειδιά» επικαλείται το δελτίο του ALPHA Κύπρου και γράφει ότι οδικό χάρτη, όχι μόνο για την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για την αν είναι δυνατό κατάληξή τους σε συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έχουν επεξεργαστεί τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας. Αλλού γράφει για νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων. Σε άλλο δημοσίευμα η «Α» γράφει ότι κραδασμούς και αποχωρήσεις άφησαν οι εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής στην Αλληλεγγύη.

«Κέντρο…επικοινωνίας για τις προεδρικές εκλογές» είναι ο τίλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που γράφει πως συνεχίζονται εντατικά οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο για συνεργασία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αμέσως μετά το τις γιορτές του Πάσχα θα επιχειρηθεί προσπάθεια για συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και Συμμαχίας. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι επιστρέφει στο τέλος το μήνα η Τρόικα στη Κύπρο για τον καθορισμένο εξαμηνιαίο έλεγχο. Αλλού γράφει ότι στις 29 Μαρτίου η Βρετανίδα Πρωθυπουργός θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβονας.

Υπό τον τίτλο «Έξτρα μπόνους στους γιατρούς» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» γράφοντας ότι με την εισαγωγή έξτρα φιλοδωρήματος (μπόνους) ειδικά για τους γιατρούς του δημοσίου η Κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει τις προτάσεις της και να δεσμεύσει τους γιατρούς για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το πόρισμα των ποινικών ανακριτών από την έρευνα που διενήργησαν σε σχέση με την προμήθεια τριών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και δύο της Αστυνομίας, καθώς και το πόρισμα για την εκποίηση του αεροπλάνου της Αστυνομίας «Ερμής» όπου εντοπίζονται αδικήματα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» και κάτω από φωτογραφία γράφει ότι με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για το νερό μαθητές φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές τους και διέσχισαν το παλιό κέντρο της Λευκωσίας κρατώντας στάμνες και πλακάτ με τσιαττιστά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Μεταβιβάζουν…τη Cyta σε ιδιωτική εταιρεία» γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο και κανονισμούς που οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση της Cyta τα οποία στάλθηκαν αργά χθες στο ΔΣ της Cyta και στις συντεχνίες των εργαζομένων. Αλλού γράφει ότι οι εκπρόσωποι της Αρχής Λιμένων οι οποίοι παρευρέθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής δεν ήταν σε θέση ούτε χθες να δώσουν απαντήσεις για την οικονομική πτυχή της συμφωνίας μεταξύ της Αρχής και του ιδιώτη επενδυτή στο λιμάνι Λεμεσού , ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παρέπεμψαν τους Βουλευτές στο Υπουργείο Μεταφορών αφού οι αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις λήφθηκαν σε πολιτικό επίπεδο. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι κατά το ήμισυ εφαρμόζεται η νομοθεσία για ανάπηρους και κάνει λόγο για κατάχρηση χώρων στάθμευσης σε πολυκατοικίες.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail’’ με τίτλο «Ληστείες σε πολυτελείς οικίες» γράφει ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιών προειδοποιούνται από την Αστυνομία να είναι πιο προσεχτικοί καθώς οργανωμένη σπείρα ληστών φαίνεται να έχει έρθει στην Κύπρο από το εξωτερικό έχοντας βάλει στο μάτι πολυτελείς οικίες κυρίως στην Λεμεσό. Αλλού και κάτω από φωτογραφία από άγριες τουλίπες έξω από το Μαρωνίτικο χωριό Κορμακίτης στην κατεχόμενη Κύπρο, γράφει για την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Σε άλλο θέμα γράφει για έρευνα που δημοσίευσε χθες η «Σημερινή» σύμφωνα με την οποία οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι δεν υπήρχε τρόπος να μην γίνει «κούρεμα» καταθέσεων, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το γνώριζε αυτό ότι δεσμευόταν πως δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο και ότι οι καταθέτες και όχι οι μέτοχοι που έχασαν χρήματα πρέπει να αποζημιωθούν από τις τράπεζες.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/03/2017 07:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: