Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συμφωνία Κυβέρνησης – νοσηλευτών, οι πολιτικές διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο και η κάθοδος Ελλαδιτών εκπαιδευτικών στην Κύπρο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Τρίτη.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ετοιμασία από την ελληνοκυπριακή πλευρά τριπτύχου αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε στην Ουάσινγκτον, το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ και ο θάνατος του Αντώνη Φανιέρου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Απόβαση!» και γράφει ότι χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην Ελλάδα προετοιμάζονται για να παρακαθίσουν στις εξετάσεις που θα γίνουν στα τέλη του 2017 στην Κύπρο για το Νέο Σύστημα Διορισμών Εκπαιδευτικών. Επίσης γράφει ότι πήγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ίδρυση Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμη, γράφει ότι έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Φανιέρος.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Αναβρασμός για την Κλίμακα `Α8`» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι η ΠΑΣΥΔΥ πάει στη σημερινή συνάντηση για την υπογραφή της συμφωνίας με τη θέση ότι αυτή θα εφαρμοστεί την 1/1/2018 ενώ η Κυβέρνηση στην αρχική της τοποθέτηση έκανε λόγο για έναρξη την 1/1/2019, με την ΠΑΣΥΝΟ να εμφανίζεται πιο διαλλακτική. Επίσης, γράφει για σημαντικές ανακοινώσεις στον τομέα της ενέργειας μέσα στην εβδομάδα. Αλλού, αναφέρεται στο τρίπτυχο έγγραφο με συγκλίσεις, διαφωνίες και διαφορές που καταγράφονται στις συνομιλίες και το οποίο ετοιμάστηκε με οδηγίες του Προέδρου Αναστασιάδη.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Φουντώνει πάλι ο Ενδιάμεσος», ότι πρώτο καθοριστικό ραντεβού με αποκλειστικό θέμα τις προεδρικές εκλογές θα έχουν σήμερα οι ηγέτες του ΔΗΚΟ και της Συμμαχίας Πολιτών. Επίσης, γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιδιώκει επαφές στην Ουάσινγκτον, που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. Αλλού, αναφέρεται σε έρευνα της Αστυνομίας, που καταδεικνύει μείωση εγκλήματος κατά 40% τα τελευταία έξι χρόνια που εφαρμόζεται ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Αιτήματα για αυξήσεις μισθών μετά τη συμφωνία με νοσηλευτές», και γράφει ότι η συμφωνία Κυβέρνησης – νοσηλευτών πυροδότησε αναταραχές μεταξύ διαφόρων επαγγελματιών της Υγείας που ζητούν ισότιμη μεταχείριση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε είναι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν, όμως σημειώνει ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Επίσης αναφέρεται στο νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/03/2017 08:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: