Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι σημαντικές ανακοινώσεις για τα τεμάχια 6, 8, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, η συμφωνία Κυβέρνησης -νοσηλευτών, οι επαφές Εϊντε για το Κυπριακό και οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές εκλογές είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Το μεγάλο DEAL” και γράφει ότι αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης μετά τις σημαντικές ανακοινώσεις για την αδειοδότηση στα τεμάχια 6, 8 και 10 από ενεργειακούς κολοσσούς. Αλλού αναφέρει πως δεν τα βρήκαν στην πρώτη τους συνάντηση Νικόλας-Λιλλήκας για τις προεδρικές. Επίσης η “Α” προβάλλει την έγκριση του νομοσχεδίου από το Υπουργικό για τους σκύλους και τι αυτό ρυθμίζει.

“Συμπληρώθηκε το ενεργειακό παζλ” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που γράφει ότι ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση των τεμαχίων 6, 8, 10 της κυπριακής ΑΟΖ και οι άμεσες απολαβές της ΚΔ από την υπογραφή των συμβολαίων θα είναι 103, 5 εκ ευρώ. Αλλού αναφέρει ότι μετά τη συμφωνία με τους νοσηλευτές και άλλοι κλάδοι θέλουν αναβάθμιση. Η “Σ” επίσης σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στην έγκριση των κανονισμών για τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων και τους πίνακες διορισμών για τους καθηγητές.

Ο “Φιλελεύθερος” στο κύριό του θέμα με τίτλο “Παγώνει η εναρμόνιση Τ/κ” γράφει ότι η Λευκωσία κατάφερε να περάσει στις Βρυξέλλες τη θέση ότι η διαδικασία εναρμόνισης και οι διαπραγματεύσεις για λύση είναι απόλυτα συνδεδεμένες και άρα η πρώτη δεν μπορεί να συνεχίζεται ενόσω έχουν παγώσει οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ο ισοβίτης Ανδρέας Ονουφρίου κατάφερε από τις φυλακές να εγγράψει κόμμα με την ονομασία “Κίνημα Δικαιοσύνης” και τώρα του ζητούν πίσω το πιστοποιητικό εγγραφής. Επίσης ο “Φ” αναφέρει πως συμφώνησε η Κυβέρνηση με τους τρεις ανάδοχους για τα τεμάχια 6, 8 και 10 της ΑΟΖ με συμβόλαια με μπόνους 103,5 εκ. Ευρώ.

“Φροντιστές σε θέσεις…νοσηλευτών” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Χαραυγή” και αναφέρει ότι κυβέρνηση και νοσηλευτές συμφώνησαν στην εισαγωγή νέας κατηγορίας επαγγελματιών υγείας, των φροντιστών και δεν προϋποθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο αλλά επαγγελματική κατάρτιση. Αλλού αναφέρει ότι Ε/κ και Τ/κ γυναίκες τιμούν με πορεία ειρήνης την 8η Μαρτίου. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι 26,000 δικαιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση για μειώσεις στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

“Αργή εκκίνηση για να εξευρεθεί ένας υποψήφιος” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” που γράφει πως οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις προεδρικές δεν ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς αφού Παπαδόπουλος και Λιλλήκας δεν βρήκαν συγκλίσεις. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε πιστεύει ότι η γυναίκα είναι κατώτερη των ανδρών. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφορά γίνεται στη συμφωνία με τους νοσηλευτές και τις αντιδράσεις άλλων κλάδων.

Η εβδομαδιαία “Οικονομική Καθημερινή” στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο “Η παρουσία Exxon προστατεύει την ΚΔ” και αναφέρεται σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του ΠτΔ στον Σκάι Ελλάδας με αναφορές στο Κυπριακό, τα ενεργειακά και τις Προεδρικές. Αλλού γράφει για τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης προβάλλεται η κατάθεση πρότασης νόμου για κατάργηση της διαιτησίας στο συνεργατισμό.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/03/2017 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: