Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ξεκάθαρη απόρριψη της Κομισιόν αίτημα του αιτήματος της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στο Κυπριακό και το ξεκαθάρισμα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το θέμα δεν είναι διμερές αλλά αφορά την ΕΕ, οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο για τις Προεδρικές Εκλογές, το ακατάλληλο κτήριο του Κρατικού Χημείου, οι ζημιές που κατέγραψε η Αρχή Λιμένων Κύπρου και η αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη σε σχέση με τα γραφεία που ενοικιάζει στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Έκρυψαν το πόρισμα δικαίωσης του Χάσικου” γράφει στο κύριο της θέμα ότι “ο Γιώργος Περδίκης εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων έβαλε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει έρευνα για ασυμβίβαστο του υπουργού Εσωτερικών σε σχέση με τα ΜΜΕ, αλλά όταν είδαν ότι το πόρισμα ήταν αθωωτικό, το απέκρυψαν”. Αλλού, γράφει ότι ο Έιντε είναι βέβαιος πως οι ηγέτες θα επιστρέψουν στο διάλογο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η ΕΕ απορρίπτει την αξίωση των Τούρκων για τις 4 ελευθερίες.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Ούτε ν` ακούσει το τουρκικό αίτημα η Κομισιόν”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολόκληρη η ΕΕ απορρίπτει το απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες στην Κύπρο, κάτι που διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αλλού, γράφει ότι ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Λευκωσίας αποτελεί το κτίριο του κρταικού χημείου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι μπήκε και επίσημα στο χορό των Προεδρικών το ΔΗΚΟ.

Ο “Φιλελεύθερος” στο κύριο του θέμα με τίτλο “Παίζει παιχνίδι της Άγκυρας”, γράφει πως ο Τ/κ ηγέτης επιλέγει να παίξει το παιχνίδι της Άγκυρας θεωρώντας ότι κατ` αυτό τον τρόπο θα απαντήσει στη στήριξη της ΕΕ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις τέσσερις ελευθερίες σε Τούρκους υπηκόους. Αλλού, γράφει ότι μόνος του μέσα από τη φυλακή καταχώρησε την έφεση ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ανήλικη “κάρφωσε” στην Αστυνομία τον πατέρα της για παιδοφιλία.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Κέρδη σε ιδιώτες ζημιές 27 εκ για ΑΛΚ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι συμφωνίες για σκοπούς ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Λεμεσού ετοιμάστηκαν από το δικηγορικό γραφείο “Τάσσος Παπαδόπουλος” έναντι αμοιβής €365.000, ενώ η Αρχή Λιμένων για πρώτη φορά θα έχει έλλειμμα 27 εκ λόγω ανάθεσης των εμπορικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες. Αλλού, γράφει για το ακατάλληλο κτήριο του Κρατικού Χημείου, όπου υπάρχουν τρωκτικά και ραδιενεργά υλικά. Σε άλλο της θέμα γράφει για ολιγωρία 5 μηνών για την κακοποίηση ανήλικης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Οι 4 ελευθερίες της ΕΕ δεν είναι για αρπαγή”, γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών δεν είναι διμερές θέμα αλλά αφορά ολόκληρη την ΕΕ, ενώ από την άλλη ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ε/κ να σταματήσουν να είναι επιθετικοί. Σε άλλο της θέμα γράφει για το κτήριο του Κρατικού Χημείου χαρακτηρίζοντας το ωρολογιακή βόμβα. Αλλού, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται ότι υπάρχει ασυμβίβαστο στο θέμα του συμβολαίου μεταξύ της εταιρείας του και της πολιτικής αεροπορίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” υπό τον τίτλο “Γόρδιος δεσμός οι υποψηφιότητες του ενδιάμεσου χώρου”, γράφει ότι σε γόρδιο δεσμό εξελίσσονται οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές στον ενδιάμεσο χώρο, καθώς σήμερα υπάρχει συνάντηση μεταξύ Λιλλήκα και Σιζόπουλο. Αλλού, φιλοξενεί οδοιπορικό μνήμης και τιμής στον πενταδάκτυλο της κατοχής και της προσμονής. Σε άλλο του θέμα γράφει για τη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ χαρακτηρίζοντας την ως τη μάχη των δύο κόσμων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” κάτω από τον τίτλο “Στο στόχαστρο η Ερατώ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι φιλοξενεί συνέντευξη της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή η οποία δηλώνει ότι δέχεται απειλές και χυδαίες επιθέσεις από ακραία στοιχεία λόγω των δημόσιων της τοποθετήσεων στο Κυπριακό. Αλλού, γράφει ότι η κοινωνία αποδοκιμάζει τον ΕΛΑΜίτικο κανονισμό και αναγνωρίζει την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με κύριο άξονα τον αντιΑΚΕΛισμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Προεκλογικοί ρυθμοί”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι γράφει για κοινή πορεία του ενδιάμεσου χώρου, για κρίσιμη συνεδρία της Συμμαχίας Πολιτών την Κυριακή και για υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού και Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού, γράφει για τον νέο κομματικό χάρτη της Κύπρου με βάση τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, σημειώνοντας πως κερδισμένο είναι το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus weekly”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ενεργειακό ξυπνητήρι”, γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμη χρόνια μακριά από την παραγωγή φυσικού αερίου από την ΑΟΖ της. Σε άλλο της θέμα φιλοξενεί συνέντευξη από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος, όπως γράφει θα είναι υποψήφιος για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές. Αλλού, γράφει ότι η κατάρρευση των συνομιλιών βλάπτει και τις δύο πλευρές.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/03/2017 08:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: