Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα σενάρια για τις εισφορές στο ΓεΣΥ, οι πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ το καλοκαίρι και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Μάλτας στη Λευκωσία, η πρόοδος των εργασιών στην πλατεία Ελευθερίας, τα ποσοστά ανεργίας και οι έρευνες για διαφθορά στην Αστυνομία.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «ΓεΣΥ 4 σεναρίων» γράφει ότι τα τέσσερα σενάρια του Γενικού Σχεδίου Υγείας σχετικά με τον καθορισμό των ποσοστών εισφορών και συμπληρωμών παρουσίασαν χθες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ότι η πλατεία Ελευθερίας θα είναι έτοιμη 1000% εντός του 2017. Επίσης, γράφει ότι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Παναγιώτης Νεοκλέους θα επιλέξουν δραστηριότητες στις φυλακές.

«Άναψε φωτιές ο ΥΠΑΜ της Ελλάδας» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η «Σημερινή», καθώς όπως γράφει, έντονο εκνευρισμό προκάλεσαν στο Προεδρικό δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είπε σε «πηγαδάκι» στη Βουλή των Ελλήνων πως αναμένεται η Τουρκία να προκαλέσει επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούνιο, όταν ξεκινήσει η γεώτρηση της Total. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στο Μαλτέζο Πρωθυπουργό Μουσκάτ ότι καλύτερη εγγύηση αποτελεί η ΕΕ. Επίσης, γράφει ότι εκκρεμεί η οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο «Φιλελεύθερος» φέρει τον τίτλο «Αναταράξεις στα κατεχόμενα» και γράφει ότι στα κατεχόμενα και όχι στις ελεύθερες περιοχές προκύπτουν πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των συνομιλιών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στα όσα προκύπτουν λόγω του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Ακόμη γράφει για λήψη νέων καταθέσεων που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας για τις έρευνες για τη διαφθορά στην Αστυνομία. Επίσης γράφει για κρίσιμο τετ-α-τετ σήμερα του Προέδρου Αναστασιάδη με τους νοσηλευτές.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ποιός και πόσα θα πληρώνει για το ΓεΣΥ» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι η συζήτηση του κρίσιμου κεφαλαίου των εισφορών στο ΓεΣΥ άνοιξε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και των συντεχνιών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Αλλού γράφει για νέα έκρηξη ανεργίας με ταχύτερο ρυθμό, με την Κύπρο να κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ με 14,1%. Επίσης γράφει ότι επανέναρξη συνομιλιών θα επιδιώξει ο Έιντε που συναντά σήμερα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αύριο τον Τ/κ ηγέτη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Η ανάπλαση της πλατείας σε πορεία ολοκλήρωσης», ότι έχει επιταχυνθεί ουσιαστικά ο ρυθμός εργασιών ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας με την γέφυρα να αναμένεται να είναι έτοιμη έως το καλοκαίρι, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας εγκαινιάζει δημόσια διαβούλευση για την φαρμακευτική κάνναβη. Παραθέτει επίσης τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μάλτας ότι η χώρα του στηρίζει μια Κύπρο χωρίς στρατεύματα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» κυκλοφορεί με τίτλο «Φιλί της ζωής στις συνομιλίες ψάχνει ο Άιντα» και γράφει ότι ενώ η τουρκική και τ/κ πλευρά τεντώνουν το σχοινί με διάφορες προκλήσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ψάχνει το φιλί της ζωής για επανέναρξη των συνομιλιών. Επίσης, γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Συλλούρη, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί νόμος για οικονομική αυτονόμηση του Σώματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ερντογάν ψάχνει ρόλο στη Συρία.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Εμφύλιος στην ακροδεξιά« και γράφει για συνειδητή υπόσκαψη του κράτους παρά τις υποκριτικές δηλώσεις των ηγητόρων τους. Επίσης γράφει για σιγή ιχθύος του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το νέο σύστημα λειτουργίας στα σχολεία είναι εξοντωτικό.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο σημερινό πρωτοσέλιδο «Μια ανάρτηση η μισή εξαγγελία» και δημοσιεύει ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο facebook για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Σε άλλο σημείο γράφει για τις αναφορές σε θερμό επεισόδιο στην κυπριακή ΑΟΖ στον Ιούνιο. Επίσης αναφέρεται στην υπόθεση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και παραθέτει το σκεπτικό της απόφασης του Κακουργιοδικείου.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus Weekly” φέρει τον τίτλο «Ανάπηρη ιατρική περίθαλψη» και γράφει ότι η Κύπρος κατηγορείται πως ο τρόπος αντιμετώπισης των ατόμων με νοητική υστέρηση αντίκειται σε σύμβαση του ΟΗΕ. Αλλού παραθέτει συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη, ο οποίος λέει ότι τάσσεται υπέρ της κατάταξης γυναικών στην Εθνική Φρουρά. Επίσης, γράφει για αύξηση της βίας κατά των γυναικών στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/03/2017 08:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: