Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του ασυμβίβαστου και οι διεργασίες του ενδιάμεσου χώρου για τις προεδρικές εκλογές κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο “Έλεος Οδυσσέα!Έλεος!” αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του ασυμβίβαστου του Σωκράτη Χάσικου. Αλλού γράφει ότι μειωμένες θα είναι οι τιμές σε 700 περίπου φάρμακα από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Μαρτίου. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

“Αμφισβητούν τις προθέσεις Ακιντζί οι πολίτες” είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής», η οποία παρουσιάζει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η οποία αναδεικνύει την ευρεία πεποίθηση πως ο Μουσταφά Ακιντζί επέδειξε κακοπιστία στις συνομιλίες. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στο Κυπριακό και στις κινήσεις των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλού γράφει ότι εκ νέου την πόρτα της Βουλής περνά το θέμα των ωραρίων του λιανικού εμπορίου.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο “Με το ένα πόδι εκτός ΕΕ” γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να τεθεί εκτός της κοινής αγοράς της ΕΕ και δεν θα είναι πλήρης η συμμετοχή της στην Ένωση σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί ζητούν εκπτώσεις από τη Λευκωσία προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα του Τούρκου Προέδρου για την εξασφάλιση των τεσσάρων βασικών στην Κύπρο. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Γ. Λιλλήκα στην οποία δηλώνει ότι η υποψηφιότητα του δεν είναι υπό αίρεση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο “Ξεθηκάρωσαν πάλι Οδυσσέας – Χάσικος” αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών και του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα του ασυμβίβαστου του Σωκράτη Χάσικου. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι ένα ποσό €600.000 είναι το μοναδικό εμπόδιο για την προκήρυξη προσφορών για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της ενορίας του Αι – Γιάννη στη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι στο Προεδρικό αύριο οι γιατροί με αδιαπραγμάτευτες θέσεις.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” αναφέρεται στο πρώτο της θέμα στις πρόσφατες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και γράφει ότι σύμφωνα με αναλυτές το γεγονός ότι οι συνομιλίες για λύση του κυπριακού τερματίστηκαν αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκην ότι η Κύπρος θα σταματήσει ή θα καθυστερήσει την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με Ε/κ και Τ/κ για καφέ στη κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού δημοσιεύει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της “Σε περιδίνηση το Προεδρικό” γράφει ότι ενώπιον σοβαρού κινδύνου βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από σειρά γεγονότων που δημιουργούν κίνδυνο να περιπέσει σε πολιτική περιδίνησης ανάλογη με αυτή που βρέθηκε ο ΔΗΣΥ ή σε αυτή που περιέπεσε το ΑΚΕΛ μετά την προεδρία Χριστόφια. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην αντιπαράθεση Τουρκίας – Γερμανίας δημοσιεύοντας φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν και της Άγκελα Μέρκελ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για “Μάχη εξουσίας Νικόλα – Λιλλήκα”.

Η εβδομαδιαία «Μάχη» με τίτλο “Δεν θα κλείσουμε το `μαγαζί`” δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ ο οποίος αναφέρει ότι επειδή κάποιοι ξεκίνησαν από τώρα προεκλογικό για τις προεδρικές θέλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην λύνει κανένα πρόβλημα εσωτερικής διακυβέρνησης και “κλείσουμε” την Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο Γιούνκερ έκοψε τη φόρα στην Τουρκία εκφράζοντας ξεκάθαρη θέση για τις τέσσερις ελευθερίες. Η εφημερίδα φιλοξενεί επίσης πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Γιάννη Γιαννάκη με τίτλο “Αλληλένδετες ανεργία και φτώχεια”.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/03/2017 10:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: