Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ευρώπης μετά την απαγόρευση από Ολλανδία και Γερμανία στον Τούρκο ΥΠΕΞ να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, κάποια ερωτήματα σε σχέση με τη διπλή έρευνα του Γενικού Ελεγκτή εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών και η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα για τις προεδρικές εκλογές, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Άλλα δημοσιεύματα αφορούν τις διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο για τις προεδρικές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους γιατρούς του δημοσίου.

Υπό τον τίτλο «Αναπάντητα τέσσερα καυτά ερωτήματα», η «Αλήθεια» γράφει ότι Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Γιώργος Περδίκης εξακολουθούν να μην απαντούν σε τέσσερα ερωτήματα που τους έθεσε η «Α» για τους λόγους που εκτελώντας οδηγίες «δημοσιογραφικού οργανισμού» σχεδίασαν και υλοποίησαν τις δύο έρευνες εις βάρος του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου. Αλλού γράφει ότι σε «ανοιχτό πόλεμο» με όλη την Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν, αφού η μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη «κλείνουν την πόρτα» στους αξιωματούχους που στέλνει εκεί για να προπαγανδίσουν υπέρ του ναι στο επικείμενο δημοψήφισμά του. Σε άλλο θέμα η γράφει «υποψήφιος και με βούλα … Συγκλήτου ο Γ. Λιλλήκας».

«Η Σημερινή» με τίτλο «Εκτοξεύει απειλές κατά της Ευρώπης ο Ερντογάν» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε χθες κατά της Ολλανδίας ο Τούρκος Πρόεδρος μετά την απέλαση της Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, το βράδυ του Σαββάτου από ολλανδικό έδαφος. Αλλού, προβάλλει την αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και ότι «δεν υπάρχει άλλη οδός, κανένας άλλος τρόπος, έστω και μερικής εξόφλησης του χρέους μας προς τον νεαρό Ευαγόρα και τους άλλους ήρωές μας από την αφοσίωση και αδιάκοπη προσπάθεια με στόχο τη λύση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας». Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζεται το λουτρό αίματος στη Συρία.

«Κινήσεις στη σκακιέρα» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που γράφει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας πήρε το χρίσμα από το κόμμα του και μπαίνει πρώτος στην αφετηρία για την κούρσα των προεδρικών εκλογών και ότι η Συμμαχία Πολιτών ήταν η πρώτη που άνοιξε το χορό της ονοματολογίας προκρίνοντας ευθύς εξ αρχής την υποψηφιότητα του Προέδρου της. Αλλού γράφει ότι η Γερμανία έκλεισε την πόρτα σε Τούρκους Υπουργούς προπαγανδιστές του Ερντογάν, ενώ η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του Τσαβούσογλου και έδειξε την πόρτα εξόδου στην Υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε βραδείς ρυθμούς στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πήρε φωτιά η σχέση Τουρκίας – Ευρώπης» γράφει ότι μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία απαγόρευσε στον Τούρκο ΥΠΕΞ να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις στη χώρα, ενόψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου, προσθέτοντας ότι το Άμστερνταμ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη Τσαβούσογλου ανεπιθύμητη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τις θέσεις ανά χείρας, σε σχέση με τα εργασιακά σε συνθήκες αυτονόμησης των νοσοκομείων, αλλά και τη βελτίωση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανηφορίζουν στο Προεδρικό σήμερα το μεσημέρι οι γιατροί του δημοσίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έντονες διεργασίες στον ενδιάμεσο για τις προεδρικές.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Δημητρίου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/03/2017 07:22

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: