Η ΕΝΙ ελπίζει να προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ ως το τέλος του χρόνου




Ως το τέλος του χρόνου ελπίζει να προχωρήσει με γεώτρηση η ΕΝΙ σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ΕΝΙ Λούκα Μπερτέλι, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Μπερτέλι, ο οποίος, απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο του συνεδρίου Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία, την Τρίτη, εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει στην Κύπρο παρόμοια ανακάλυψη με εκείνη του Ζορ.

«Η ανακάλυψη του Ζορ έχει προσελκύσει νέο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση (υδρογονανθράκων) και στην Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «επίσης ο νέος γύρος (αδειοδότησης) έχει προσελκύσει νέες εταιρείες στην Κύπρο».

Αυτό, σημείωσε ο κ. Μπερτέλι, «είναι καλό γιατί θα έχουμε περισσότερο ανταγωνισμό. Όταν βλέπεις περισσότερες εταιρείες να έρχονται, τότε μπορεί να υπάρχει κάτι για να αναζητήσεις».

Εξέφρασε την αισιοδοξία το ότι «μπορεί να γίνουν ορισμένες νέες ανακαλύψεις παρόμοιες του Ζορ».

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση ως προς το μέγεθος της ανακάλυψης, απάντησε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς εκτίμηση προτού γίνει γεώτρηση.

«Το πιο σημαντικό σημείο είναι να ξεκινήσουμε πάλι τις γεωτρήσεις», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η εταιρεία του έχει προγραμματίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη γεώτρησή της, απάντησε ότι δεν έχουμε προγραμματίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά η προσπάθειά μας είναι να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατόν, μόλις έχουμε τι αναγκαίες άδειες από τις Αρχές.

Εκτίμησε ότι «θα πάρει κάποιο χρόνο ανάλογα με το πότε θα υπογραφεί το νέο συμβόλαιο αλλά ελπίζουμε να αρχίσουμε τη γεώτρηση πριν το τέλος του χρόνου».

Προσδοκίες Delek για νεότερα σε σχέση με την ανάπτυξη του «Αφροδίτη» εντός 2017

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν νεότερα αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ αυτό το χρόνο, εξέφρασε ο Διευθυντής Έργου της εταιρείας Delek-Anver Aviv Kishenbaum μιλώντας στο 4ο Eastern Mediterranean Gas Conference στη Λευκωσία.

Ο κ. Kishenbaum σημείωσε ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την εταιρεία και αναφέρθηκε στις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή για ανάπτυξή του.

Όπως είπε, μετά την κατάθεση του αναθεωρημένου σχεδίου ανάπτυξης το 2016, αυτό διαμορφώνεται σε συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη ανάπτυξη, σύντομα.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για συνέργειες στο «Αφροδίτη», με τη χρήση των υφιστάμενων υποδομών υγροποίησης στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν κάποια νέα αυτό το χρόνο.

«Είμαστε αισιόδοξοι για αυτή την ανάπτυξη», ανέφερε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της εταιρείες στα Ισραηλινά κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν.

http://mignatiou.com/2017/03/pithanon-na-vriskete-stin-aoz-tis-kiprou-terastio-kitasma-fa-ektimoun-idiki/

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: