Γεροβασίλη: “Δουλεύουμε για να προλάβουμε την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”




«Θα θέλαμε να είχε κλείσει η αξιολόγηση χθες» δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», υπογραμμίζοντας πάντως πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχτεί ακραίες θέσεις.

«Είναι προγραμματισμένη σήμερα η τελευταία συνάντηση με τους θεσμούς, μένει να δούμε το βράδυ εάν φεύγουν και πότε θα ξαναγυρίσουν» σημείωσε. Τόνισε ότι έχει υπάρξει πρόοδος χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί απόλυτη σύγκλιση. «Καθημερινά υπάρχουν συγκλίσεις, γιατί όλοι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση» είπε.

Αναφερθείσα στη σκληρή γραμμή που εκφράζει το ΔΝΤ κι έχοντας διατυπώσει την εκτίμηση ότι αναμένει πρόοδο και από τη σημερινή συζήτηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε: «Μέχρι να φτάσει κάποιος στο τελικό αποτέλεσμα, κρατάει τη δική του στάση. Ίσως οι Ευρωπαίοι εταίροι να κρατούν -σε αυτή τη φάση- μια ουδέτερη στάση, αλλά μένει να εκτιμήσουμε προσεκτικά τα βήματα και να δούμε πώς θα πάει η σημερινή μέρα».

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε: «Εάν είχαμε δεχτεί ακραίες θέσεις θα είχε κλείσει η διαπραγμάτευση».

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση του Ταμείου, σχολίασε: «Οι δηλώσεις όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι στο πνεύμα της ελληνικής πλευράς. Μίλησαν για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η μάχη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί». Υπενθύμισε, δε, ότι το ΔΝΤ κάθε φορά προσέρχεται στη συζήτηση με ακραίες θέσεις.

Η υπουργός Διοικητικής ανασυγκρότησης έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να προλάβει την 27η Απριλίου, οπότε η ΕΚΤ συνεδριάζει για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Θα θέλαμε να είχε κλείσει η αξιολόγηση χθες, να μην υπάρχει μακρόσυρτη περίοδος αβεβαιότητας» είπε και, πάντως, υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση όλο αυτό το διάστημα δεν είχε σχέση με διάσταση απόψεων κυβέρνησης – θεσμών, αλλά θεσμών – ΔΝΤ.

«Η κυβέρνηση δεν φοβάται το πολιτικό κόστος κάνει το καλύτερο για τη χώρα και για τον λαό. Είναι καθήκον μας να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα και αυτό πρέπει να υποστηριχτεί και από την αντιπολίτευση. Το θέμα δεν είναι να λέμε “ναι” σε όλα, αλλά να εκτιμήσουμε ποιο είναι το συμφέρον της χώρας» σημείωσε η υπουργός.

Σε ερώτηση σχετικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφουν ύφεση το δ΄τρίμηνο του 2016, απάντησε: «Τα στοιχεία είναι προσωρινά, να περιμένουμε να δούμε πώς θα κλείσουν τα οριστικά. Όλα τα θετικά στοιχεία της οικονομίας και η υπεραπόδοση στα έσοδα υπάρχουν. Δεν είπαμε ότι αυτή είναι ανάπτυξη, αλλά μας φτάνει κοντά στους στόχους για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν σημαίνει ότι κάθε βήμα είναι αναπτυξιακό, αλλά είναι ένα βήμα για να πάμε πιο κοντά στην ανάπτυξη».

Καταλήγοντας η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης άφησε αιχμές για τον ρόλο του ΔΝΤ και αναρωτήθηκε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Ταμείου, από τη στιγμή που αναγνωρίζει τα λάθη στο πρόγραμμα και επιμένει στη «λάθος» συνταγή.

07/03/2017 13:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: