Ετοιμάζει επεισόδιο στην Κύπρο η Άγκυρα γιατί δεν μπορεί στο Αιγαίο; Κριτική από Κουμουτσάκο




Στην εκτίμηση πως ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο επειδή πιέζεται στη Συρία, όπου έχει εγκαταληφθεί από ΗΠΑ και η Ρωσία, έχουν καταλήξει ελληνικές στρατιωτικές πηγές.

«Αλλά δεν τον παίρνει στο Αιγαίο, τα νησιά είναι φορτωμένα με στρατό» προσθέτουν, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ετοιμότητας, αναφέρει το Πρώτο Θέμα.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η πληρότητα των θέσεων ήταν 17% και τώρα έχει ανέβει στο 48%. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουν την εκτίμηση πως είναι πιο πιθανό η Άγκυρα να επιδιώξει παρέμβαση τον Ιούνιο στην περιοχή της Κύπρου, καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί η γεώτρηση της TOTAL. «Πιστεύουμε ότι θα κάνουν την ιστορία τον Ιούνιο στην εξόρυξη» ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Στην ερώτηση για τη μορφή της τουρκικής παρέμβασης οι ίδιες πηγές μιλούσαν για πιθανή έξοδο του Μπαρμπαρός στην επίμαχη περιοχή.

Ανέφεραν ακόμη ότι έχουν αποδυναμωθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας. «Οι περισσότεροι πιλότοι που επιχειρούν στο Αιγαίο είναι νεαροί γιατί οι παλαιοί αποστρατεύθηκαν» σημείωσαν και τόνισαν το γεγονός πως οι παραβιάσεις γίνονται πάνω από τα κεφάλια των ΝΑΤΟϊκών στο Αιγαίο.

Καμμένος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε παραβίαση

Σφοδρή αντιπαράθεση είχε, νωρίτερα, στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Το τελευταίο διάστημα, η χώρα μας δέχεται καθημερινά προκλήσεις από την Τουρκία, τόσο φραστικές όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, και σε κάθε περίπτωση εφαρμόζουμε τον εθνικό σχεδιασμό. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν σε κάθε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Σε κάθε παράβαση, σε κάθε υπερπτήση και το τελευταίο αεροσκάφος που προσγειώνεται είναι ελληνικό. Θέλω λοιπόν δημόσια να ευχαριστήσω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τους οπλίτες, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, διότι δίνουν καθημερινά το παρόν στις μικρονήσους, στα αεροδρόμια μας, στον Έβρο και όπου χρειαστεί, και προασπίζουν αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω επίσης κύριε Θεοχαρόπουλε, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι τις σημαίες τις παίρνει ο αέρας, όπως πίστευε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη με υπουργό τον κ. Πάγκαλο» είπε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε ότι τις σημαίες τις υπερασπίζονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επικαλέστηκε, επίσης, όσα δήλωσε ο διοικητής του Καστελορίζου ότι «όσο υπάρχει και ένας μόνο ζωντανός, η σημαία αυτή θα αντικαθίσταται μόνο για να μπει μια καινούργια, όταν θα έχει φθαρεί η προηγούμενη από τον αέρα».

Δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του βουλευτή της ΝΔ και τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, σε σχέση με δημοσιεύματα περί θεσμού επεισοδίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου
   
Ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τη διάψευση από την πλευρά της Λευκωσίας, δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο περί σεναρίων για θερμό επεισόδιο στην Κύπρο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:
 
«‘Πηγές του ΥΠΕΘΑ’ κάνουν λόγο περί θερμού επεισοδίου στην Κύπρο και η Λευκωσία τους διαψεύδει.
Πλέον, η κατάσταση με το ΥΠΕΘΑ έχει γίνει πολύ σοβαρή. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για πιθανό θερμό επεισόδιο την περίοδο που φαίνεται να προγραμματίζονται ενέργειες αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η επιπολαιότητα γίνεται πλέον επικίνδυνη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: