Eλληνική αξιολόγηση και προϋπολογισμοί κρατών μελών στο Εurogroup: Παρών ο Μοσκοβισί




Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου οι 19 υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου όσον αφορά τη δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις και σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων και τη δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Στο πλαίσιο των θεματικών συζητήσεων σχετικά με την απασχόληση και την ανάπτυξη, οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν συζήτηση για βιωσιμότητα των συντάξεων στη ζώνη του ευρώ.

Τέλος, οι υπουργοί θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τα εθνικά σχέδια έκδοσης χρεογράφων στην Κομισιόν και στην Ευρωομάδα.

Στο αυριανό ECOFIN, την Κομισιόν θα εκπροσωπήσουν ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν και ο Επίτροπος Μοσκοβισί. Οι υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία για την πρόταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, μέρος του σχεδίου δράσης της Κομισιόν για το ΦΠΑ.

Οι 19 θα ανταλλάξουν απόψεις και για τα σχέδια αναθεώρησης του καθεστώτος ΦΠΑ που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από το σύστημα του ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε ολόκληρη την ΕΕ, υπό αυστηρούς όρους.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Συμβούλιο θα συζητήσει τις εκθέσεις της Κομισιόν επί των μακροοικονομικών ανισορροπιών των κρατών μελών που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ οι υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν συστάσεις για τις οικονομικές πολιτικές της ζώνης του ευρώ για το 2017.

Επιπλέον θα γίνει συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στο Μπάντεν-Μπάντεν. Τέλος ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν θα κάνει μια παρουσίαση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και οι υπουργοί θα συζητήσουν την μέχρι σήμερα πορεία των τρεχουσών νομοθετικών προτάσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 20/03/2017 14:21

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: